Καλύβια: Οι πελαργοί που δεν… έφυγαν

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Άλλο ένα ζευγάρι πελαργών κατοικοεδρεύει το τελευταίο διάστημα στην φωλιά που βρίσκεται στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Καλυβίων, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων τις προηγούμενες μέρες στο ίδιο σημείο βρέθηκαν έστω για λίγη ώρα, δυο ζευγάρια που επόπτευαν από ψηλά την περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί πελαργοί (ciconia ciconia) παραμένουν στην περιοχή μας και βρίσκουν τροφή είτε στους αγρούς είτε σε κοντινές περιοχές όπως η λίμνη Λυσιμαχία και ο Αχελώος, αλλά ακόμη και σε χωματερές...

Στο ερώτημα γιατί πολλά από αυτά τα όμορφα πουλιά δεν μεταναστεύουν πλέον, όπως γίνονταν κατά κανόνα 20- 30 χρόνια πριν, οι απαντήσεις είναι ότι μπορεί να είναι διαφορετικές οι αιτίες γιατί μένουν, αλλά το βασικό είναι, ότι μπορούν να βρουν τροφή στο μέρος που θα περάσουν τον χειμώνα.

Σε πολλές περιοχές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικά στην Ευρώπη, κάθε χρόνο μένουν για το χειμώνα κάποιοι πελαργοί. Είναι ανθεκτικά πουλιά και το κρύο δεν τα ενοχλεί τόσο όσο το πιστεύουμε. Η έλλειψη τροφής είναι το πιο σημαντικό. Και όταν κάνει κρύο και παγώνει το έδαφος και τα νερά - τότε είναι δύσκολο να βρουν την τροφή τους.

Τέλος, στο διαδίκτυο υπάρχει και μια ομάδα που ασχολείται μόνο με τους πελαργούς και ονομάζεται «Every Stork in Greece - Κάθε Πελαργός στην Ελλάδα». Δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό τα μέλη της να κοινοποιούν όλο και περισσότερο ειδήσεις, παρατηρήσεις και  φωτογραφικό υλικό για τον κάθε πελαργό που εντοπίζουν στην Ελλάδα.

Η σελίδα τους: https://www.facebook.com/groups/EveryStorkinGreece