Εκπαίδευση στην Πυρασφάλεια Αεροδρομίων για τον Βασ. Στρατόπουλο

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Ο Ανθυπασπιστής Βασίλης Γ. Στρατόπουλος που υπηρετεί στην αεροπορική βάση Ακτίου, συμμετείχε από τις 12 έως 16 Δεκεμβρίου 2022, στο Σχολείο Πυρασφάλειας Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΥΠΑ), που πραγματοποιήθηκε στο παλιό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ, στην Θεσσαλονίκη.

Για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση από τη Βάση Ακτίου πήγαν 12 στελέχη της αεροπορίας, όπως μας εξηγεί ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γ. Στρατόπουλος, τα οποία αποτέλεσαν μέλη της 3ης Εκπαιδευτικής Σειράς ΣΠΥΠΑ 2022, σε πολιτικά αεροσκάφη - Ε/Π με την αρωγή της FRAPORT GREECE. Από το Άκτιο θα εκπαιδευτούν συνολικά 4 σειρές.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνονταν, κατάσβεση πυρκαγιάς σε αεροσκάφος NORATLAS και Ε/Π ΑΒ-205. Τεχνικές Διάσωσης σε 5 και 3 ανθρώπινα ομοιώματα αντιστοίχως. Τεχνικές κατάσβεσης σε ομοίωμα μαχητικού αεροσκάφους επί πραγματικής πυρκαγιάς.

Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Ανθυπασπιστής Βασίλης Γ. Στρατόπουλος, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, «… η ευθύνη μας είναι η κάλυψη όλων των περιοχών μονάδος Ακτίου, το οποίο αναγράφεται πια ως Μ.Υ. Fob Aktion. Έχουμε ακόμη την ευθύνη κάλυψης στρατιωτικών πτήσεων του NATO και τέλος από την στιγμή που ανέλαβε την εκμετάλλευση του αεροδρομίου η Γερμανική εταιρεία FRAPORT, καλύπτουμε και όλες τις πολιτικές πτήσεις που εκτελούνται καθημερινά».

Να σημειώσουμε επίσης ότι, αποστολή του Σχολείου Πυρασφάλειας Πολεμικής Αεροπορίας, είναι η μετεκπαίδευση του προσωπικού που στελεχώνει τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς των Αεροδρομίων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στη διάσωση πληρωμάτων – πυρόσβεση ατυχημάτων αεροσκαφών και η εκπαίδευση προσωπικού της ΠΑ και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε θέματα πυρασφάλειας – πυροσβέσεως – διασώσεως προσωπικού.

Για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων και την αποστολή του Σχολείου, η εκπαίδευση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις τελευταίες απαιτήσεις και προκλήσεις, του συνεχώς ευμετάβλητου περιβάλλοντος πυρασφάλειας, επικεντρώνοντας στον τομέα αντιμετώπισης των αεροπορικών ατυχημάτων αλλά και της πυρασφάλειας γενικότερα. Εφαρμόζονται σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα και  μεθοδολογίες, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης.