Συνεχίζεται η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Mε μεγάλη συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών συνεχίζεται στο Κεφαλόβρυσο του δήμου Μεσολογγίου, η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση συμμετέχουν 100 περίπου επιχειρήσεις παραγωγής Αγροδιατροφικών Προϊόντων, Γαλακτοκομικών, Παρθένων Ελαιολάδων, Μελισσοκομικών, Ζυμαρικών, Κρασιών, Ποτών, Γλυκισμάτων, Βιολογικών Προϊόντων, Αρωματικών Φυτών, Ελληνικών Ξηρών Καρπών, Καλλωπιστικών Φυτών κλπ. καθώς και επιχειρήσεις αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε την Παρασκευή 30/09, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης που απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά,  Αγροτικής Ανάπτυξης  Θόδωρος Βασιλόπουλος και Υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης καθώς και ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Στους χώρους της  έκθεσης  αγρότες, κτηνοτρόφοι, εξειδικευμένο εμπορικό κοινό, καταναλωτές και φίλοι της γεύσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν διάφορα παραδοσιακά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, να παρακολουθήσουν επιστημονικές ημερίδες, συζητήσεις, εκθετήρια και να ενημερωθούν για τα αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον  Αγροτικό Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναπτύσσοντας τους στρατηγικούς στόχους για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ανοίγοντας με ομιλία του «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχοντας σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, έχει ξεκινήσει μία πολύ δυναμική προσπάθεια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Και τέτοια παραδείγματα είναι το πρόγραμμα προώθησης αλιευμάτων, όπως το χέλι, η αθερίνα Τριχωνίδας, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και η γαρίδα Αμβρακικού στις  αγορές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αλλά και η προώθηση της αλιείας των υδατοκαλλιεργειών στην Αδριατική και το Ιόνιο μέσω του προγράμματος ARIEL PLUS. (149 χιλ ευρώ). Θέλουμε τα προϊόντα μας να γίνουν γνωστά παντού και οι πωλήσεις τους να αποκτήσουν σύγχρονη δυναμική. Και ξέρουμε ότι αυτό θα γίνει με δράσεις εξωστρέφειας, αλλά και την κατάλληλη ποιοτική αναγνώριση των προϊόντων μας».

Επίσης στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης επικέντρωσε μεταξύ άλλων και σε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την πρωτογενή παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είπε μέσα από τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα, έχουν διατεθεί πόροι ύψους 2,8 εκ. ευρώ περίπου, ενώ 552 παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και άλλοι 330 στα Σχέδια Βελτίωσης. Οι συνολικές ενισχύσεις που έχουν διατεθεί μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ.

«Δεν είναι όμως μόνο οι ενισχύσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούμε ένα μεγάλο σύνολο έργων στα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας, που όλοι ξέρουμε πόσα προβλήματα αντιμετώπιζαν και πόσα χρόνια είχαν να συντηρηθούν ή να εκσυγχρονιστούν. Έτσι, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιούμε 23 έργα, συνολικού προϋπολογισμού, σχεδόν 40 εκ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη τόνισε ότι, ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια χαρακτηρισμού τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι για το ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, τη χονδροελιά Αγρινίου και το μέλι Ξηρομέρου. Ενώ σε διαδικασία διερεύνησης και συμπλήρωσης του φακέλου είναι η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, το αρνάκι Ξηρομέρου και το τυρί Τσαλαφούτη.

«Όραμά μας, και δεν το κρύβω, είναι με σταθερά βήματα να δομήσουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brandname για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργώντας ένα μεγάλο και ποιοτικό «καλάθι», που θα έχει πρόσβαση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Στην Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχουν επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανημάτων. Προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης για αγρότες, κτηνοτρόφους, εξειδικευμένο εμπορικό κοινό,  καταναλωτές και φίλους της γεύσης από τη Δυτική Ελλάδα και ευρύτερα.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου -σε συνεργασία με καταξιωμένους Chefs- δημιουργεί και προσφέρει παραδοσιακά πιάτα για όλους τους επισκέπτες.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Κυριακή 02/10/22 ΩΡΕΣ: 10:00-22:00