«Οι 12 ένορκοι» από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Συνεχίζεται στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου το 4ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, όπου την Τετάρτη 28/09 η Θεατρική Ομάδα ΠΡΟΖΑΚ παρουσιάζει την παράσταση «Ξύπνα Βασίλη», ενώ την Παρασκευή 30/09 στις 9.00 μ.μ. η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου - Θέρμου “Κοσμάς ο Αιτωλός” θα παρουσιάσει την παράσταση «Οι 12 ένορκοι».

 Παρασκευή 30/09 στις 9.00 μ.μ.

«ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ» του Ρέτζιναλντ Ρόουζ

Η παράσταση ξεκινά σε μια αίθουσα ποινικού δικαστηρίου όταν ο δικαστής, με το τέλος της διαδικασίας, απευθύνεται στους 12 ενόρκους και τους καλεί να συνεδριάσουν για να κρίνουν και να αποφασίσουν ομόφωνα την ενοχή ή όχι του κατηγορουμένου. Οι ένορκοι συγκεντρώνονται στην ανάλογη αίθουσα και όλη η παράσταση εξελίσσεται  μέσα σε αυτήν την αίθουσα. Από τις πληροφορίες που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της παράστασης, μαθαίνουμε ότι η υπόθεση αφορά ένα 18 χρόνο αγόρι που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία με στιλέτο του πατέρα του. Το αγόρι (που δεν μαθαίνουμε το όνομά του) είναι ένα παιδί μεγαλωμένο στην κακόφημη συνοικία της πόλης, κακοποιημένο σωματικά από τον πατέρα του, φτωχό, αμόρφωτο και με παραβατικό παρελθόν. Οι ένορκοι καλούνται να κρίνουν αν το αγόρι δολοφόνησε τον πατέρα του, ή όχι (όπως επιμένει ο κατηγορούμενος). Σε περίπτωση ενοχής, ποινή είναι η καταδίκη σε θάνατο. Οι 12 ένορκοι είναι τυπικά παραδείγματα συνηθισμένων ανθρώπων. Οι περισσότεροι από αυτούς, και συγκεκριμένα οι 11 από τους 12 είναι ήδη πεπεισμένοι για την ενοχή του κατηγορούμενου και ευελπιστούν ότι σε λίγη ώρα θα έχουν ξεμπερδέψει. Ένας από αυτούς όμως δεν είναι πεπεισμένος απόλυτα για την ενοχή του νεαρού. Ανακάλυψε, κατά την διάρκεια της δίκης, πολλά κενά στις καταθέσεις των μαρτύρων και πολλές αντιφάσεις. Έτσι ζητά από τους υπόλοιπους την άνεση χρόνου για να μπορέσει να τους εξηγήσει τις αμφιβολίες του.

σημείωμα σκηνοθέτη:

Στη σκιά ενός «ναι μεν, αλλά», που διερωτάται σχετικά με την ηθική του «άσπρου και του μαύρου» και διερευνά τις οριακές στιγμές της ζωής, όπου τα κοινωνικά στερεότυπα και τα προσωπικά απωθημένα δεν αφήνουν τον άνθρωπο να δει την ουσία των πραγμάτων, κινείται το υπαρξιακό αυτό δράμα. Ένα ανήλικο αγόρι από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του. H κατηγορία στοιχειοθετείται από τις καταθέσεις δύο μαρτύρων που δεν αφήνουν περιθώριο για ενδοιασμούς. Φαινομενικά η δουλειά των ενόρκων είναι απλή. Όταν όμως πέφτει στο τραπέζι ο σπόρος της αμφιβολίας, ξεκινά ένα «ξεγύμνωμα» των χαρακτήρων.

κείμενο: ΡΕΤΖΙΝΑΛΝΤ ΡΟΟΥΖ

σκηνοθεσία: ΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

σκηνικά: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΙΛΙΝΗ

παίζουν:

ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΙΟΒΑ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΦΩΤΗΣ ΚΑΚΑΕΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΣΟΥΜΗ, ΝΑΤΑΣΑ ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ, ΧΡΥΣΑ ΜΠΕΡΙΚΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΙΝΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΑΦΙΛΗ

 

 

Σήμερα Τετάρτη 28/09 στις 9 το βράδυ, η Θεατρική Ομάδα ΠΡΟΖΑΚ παρουσιάζει την παράσταση «ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ» του Δημήτρη Ψαθά, μια καυστική σάτιρα, γεμάτη άβολες αλήθειες και πικρούς συσχετισμούς σε σκηνοθεσία της Μαίρη Τσιρώνη.

σκηνοθεσία/διασκευή/μουσική επιμέλεια: ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

κουστούμια/μακιγιάζ/κομμώσεις: Η ΟΜΑΔΑ

παίζουν:

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΛΗΓΕΩΡΓΟΣ, ΘΩΜΑΣ ΑΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΧΡΥΣΙΚΟΥ, ΕΦΗ ΚΑΤΣΟΥΔΑ, ΕΥΗ ΒΕΡΡΗ, ΒΛΩΤΙΝΑ ΠΟΥΔΑΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΝΗΣ, ΜΑΡΤΖΗ ΒΑΪΤΣΑ, ΔΩΡΑ ΣΙΑΠΛΑΟΥΡΑ, ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑΣ, ΤΑΡΙΑ ΘΕΜΕΛΗ, ΠΑΝΔΩΡΑ ΜΠΑΡΚΑ

** ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ, θα διανέμονται ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ από 19:00 έως 21:00.