Με αποκλίσεις η παραγωγή καλαμποκιού, στα Καλύβια

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Άλλη μια καλλιεργητική περίοδος για το καλαμπόκι πλησιάζει στο τέλος της, με την συγκομιδή του να βρίσκεται στην τελευταία φάση της ενώ για φέτος, σύμφωνα με παραγωγούς της περιοχή Καλυβίων Αγρινίου, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση αποδόσεων σε κιλά ανά στρέμμα, σε αρκετά χωράφια.

Αυτό οφείλεται κατά πολύ στην έντονη προσβολή από την πυραλίδα, η οποία προσβάλλει ως κάμπια όλα τα όργανα του υπέργειου τμήματος των φυτών και προκαλεί σημαντική μείωση στις τελικές αποδόσεις προκαλώντας θραύσεις των στελεχών, υποβάθμιση και πτώση των σπαδίκων και μείωση της φυλλικής επιφάνειας. Ειδικά σε υβρίδια καλαμποκιού που δεν ¨άντεξαν¨ αυτή την προσβολή, είχαν πάρα πολύ χαμηλές αποδόσεις, αλλά και σε χωράφια που επλήγησαν από την σχετικά πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή μας, οι αποδόσεις ήταν απογοητευτικές. Από την άλλη πλευρά και για ακόμη μια χρονιά, τα ¨καλά¨ χωράφια, τα μη προσβεβλημένα, έδωσαν τον ποιοτικό καρπό τους, σήμα κατατεθέν της περιοχής μας.

Για την περιοχή Καλυβίων, σε καλές χρονιές και υπό κανονικές συνθήκες, ένας μέσος όρος παραγωγής είναι 1200 έως 1400 κιλά/στρέμμα, αποδόσεις που δεν υπήρξαν φέτος λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων. Ουσιαστικά κυμάνθηκαν από 900 εως 1200 κιλά/στρέμμα, πέραν κάποιων λιγοστών εξαιρέσεων. Η τιμή του τον Αύγουστο ξεκίνησε στα 0.37/κιλό και σταθεροποιήθηκε μέχρι σήμερα στα 0.35/κιλό.

Και βέβαια να επισημάνουμε το γεγονός ότι, λόγω χαλαζιού υπήρξε και σημαντικό ποσοστό κατεστραμμένων εκτάσεων όπου, ναι μεν συγκομίστηκε ο καρπός, η παραγωγή αντίστοιχα ήταν κατά πολύ μειωμένη.

Συγκεκριμένα, στα προσβεβλημένα από το χαλάζι χωράφια, η πτώση του σπάδικα στο έδαφος άγγιξε το 40% παρόλο που συγκομίστηκε απ΄τους "σταχάδες" και σίγουρα είναι ακόμη εμφανής η απώλεια παραγωγής αν κάποιος περπατήσει σε ένα τέτοιο χωράφι. Υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή, μιας και το 40% θα ήταν το ¨καθαρό¨ κέρδος ενός παραγωγού πέρα βέβαια του δυσβάστακτου κόστους καλλιέργειας.

Τέλος, πολλοί παραγωγοί αποθηκεύουν το προϊόν τους στα σιλό των συνεταιρισμών, αλλά και σε ιδιόκτητα, καθώς και σε ξηραντήρια για μετέπειτα πώληση ή για δικές τους ανάγκες σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ λίγες ποσότητες καλαμποκιού διατέθηκαν απευθείας.

Ευχαριστούμε τον παραγωγό Διονύσιο Ε. Οικονόμου για τις πληροφορίες