Οι στρόγγυλες ¨καλαμποκιές¨ στον Καλυβιώτικο κάμπο

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Μετά την συγκομιδή του καρπού του καλαμποκιού που ολοκληρώνεται σιγά σιγά στον κάμπο των Καλυβίων, πολλοί παραγωγοί συλλέγουν με πρέσες και τα φυτικά υπολείμματα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Οι "καλαμποκιές" συγκεντρώνονται και δεματοποιούνται με τις κοινές πρέσες τετράγωνου δέματος ή με πρέσες στρογγυλής μεγάλης μπάλας και στη συνέχεια με τις πιρούνες του τρακτέρ φορτώνονται στην πλατφόρμα. Με τις πιρούνες φορτώνονται οι στρόγγυλες μπάλες, οι οποίες δεν χρειάζονται καν εργατικά ¨χέρια¨ και η μετακίνησή τους από το χωράφι αποτελεί  μια σχετικά εύκολη διαδικασία.

Οι μπάλες υπολειμμάτων καλαμποκιού χρησιμοποιούνται περισσότερο για το ¨στρώσιμο¨ των ζώων το χειμώνα, ενώ κάποιες που έχουν περισσότερο χορτάρι της ταΐζουν σε μοσχάρια, τροφή η οποία όμως δεν ενδείκνυται για τροφή σε πρόβατα και κατσίκες.

Γενικά θα λέγαμε ότι, δεν είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας για τα ζώα, η δε τιμή του υποπροϊόντος αυτού από την συγκεκριμένη καλλιέργεια, είναι μάλλον αρκετά ¨χαμηλή¨.