Ο Νίκος Αλιάγας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Ο συμπατριώτης μας Νίκος Αλιάγας, ο διάσημος Έλληνας δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην Γαλλία, επισκέφθηκε πρόσφατα το  Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τους υπεύθυνους του σύγχρονου αυτού μουσείου, που αποτελεί ¨κόσμημα¨ για τον τόπο μας και να θαυμάσει από κοντά τα σπουδαία εκθέματα.

Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, αναφέρει σχετικά: «Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε τον διακεκριμένο Μεσολογγίτη δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα, που διαπρέπει στο εξωτερικό, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, το Ξενοκράτειο, στην Ιερά  Πόλη Μεσολογγίου!

Η Διευθύντρια της Εφορείας Δρ Ολυμπία Βικάτου τον ξενάγησε στις αίθουσες του μουσείου που φιλοξενούν τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια, αλλά και στους χώρους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολλαπλών χρήσεων. Στην περιήγηση παρευρέθησαν η Τμηματάρχης Αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, κα Φωτεινή Σαράντη και η Μουσειοπαδαγωγος της Εφορείας, κα Μιμίκα Γαβρίνα.

Νίκο Αλιάγα σε ευχαριστούμε για τον ενθουσιασμό, την ευαισθησία και την αγάπη σου για τον τόπο! Εις το επανιδείν!»

Επίσης ο Νίκος Αλιάγας έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο F/B:

Η Ελλάδα είναι ένα υπαίθριο μουσείο, κάθε πέτρα αφηγείται μια ιστορία αρκετές χιλιετίες πριν, κάθε χωράφι ελιάς καλύπτει αρχαίες πόλεις που αποτελούν το λίκνο του πολιτισμού μας. Άλλοι θεοί, άλλοι πόλεμοι, άλλα θέματα αλλά πάντα η ίδια αναζήτηση για το μυστήριο της ύπαρξης. Εδώ οι καιροί συνυφασμένοι για να γίνουν ένα, τα είδωλα του χθες στήνονται ως πυξίδα στο DNA μας, ξεγυμνωμένα από το ιερό, γίνονται μονοπάτι και συνείδηση. Το αρχαιολογικό μουσείο ΕΦ.Α. Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος είναι ένα μικρό ¨διαμάντι¨ που αναδεικνύει τις ζωές των Αιτωλών και των Ακαρνάνων από προϊστορικά μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια ομηρική και Μακεδονική ανάσα σε κάθε εύρημα, υπάρχουν οι ζωές ανδρών και γυναικών που τα ίχνη τους έχουν επιζήσει ως εκ θαύματος από την αμνησία που εξαπλώθηκε από τον αμείλικτο Χρόνο. Εδώ όλα θυμίζουν, όπως μας ψιθυρίζει ακόμα ο ποιητής Κωστής Παλαμάς το σούρουπο: «Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις, όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις...».

Το Μουσείο

Το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι. Π. Μεσολογγίου αποτελεί το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο παρουσιάζεται η πολιτιστική κληρονομιά και ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής.

Οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν περισσότερα από 1200 αντικείμενα από όλη την Αιτωλοακαρνανία, τα οποία αφορούν σε ευρήματα παλαιών, αλλά κυρίως πρόσφατων ανασκαφών. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά από τους προϊστορικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (100.000 π. Χ. – 3ος αι. μ.Χ.). Τα περισσότερα από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό ενώ ένα μεγάλο μέρος τους προέρχεται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και ορισμένα εξαιρετικά σπάνια σύνομα ευρημάτων.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε επτά συνολικά αίθουσες που αναπτύσσονται στο ισόγειο και τον όροφο του κτηρίου. Το μουσείο διαθέτει ακόμη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πλαισιώνεται από πολυμεσικές εφαρμογές. Στο σχεδιασμό της έκθεσης έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή έκθεση των ευρημάτων και για την προσβασιμότητα ατόμων όλων των ηλικιών και ατόμων ΑμεΑ.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος:

https://www.efaaitl.gr/