Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Τον δεκαπενταύγουστο είναι η γιορτή της Παναγίας. Η Παναγία είναι σύμβολο μητρικής αγάπης κι μία ελπίδα προστασίας για όλους. Είναι μια μεγάλη λαμπρή γιορτή κι φυσικά αργία, για την ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία.
Η αλήθεια είναι ότι την Παναγία μας την γιορτάζουμε, πολλές φορές μέσα στον χρόνο όπως: η Γέννησης της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου, η σύλληψις της Θεοτόκου, στις 9 Δεκεμβρίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Μαρίας, στις 25 Μαρτίου, της Ζωοδόχου Πηγής – κινητή γιορτή, στις 29 Απριλίου, κι πολλές ακόμα ημερομηνίες εορτών.
Παρόλα αυτά η κοίμηση της Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο, είναι η πιο λαμπρή γιορτή για τον Χριστιανισμό.
Χιλιάδες χριστιανοί νηστεύουν, από την πρώτη Αυγούστου, έως τις δεκατέσσερις Αυγούστου, ακόμα κι το λάδι, για τους πιο πιστούς της εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν ότι η ημερομηνία της Κοίμησης της Θεοτόκου ήταν η 15 Αυγούστου.
Τι γιορτάζουμε τον δεκαπενταύγουστο
Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία έμαθε από τον Θεό, για τον επικείμενο θάνατό της. Η Παναγία ανέβηκε λοιπόν στο Όρος των Ελαιών, για να προσευχηθεί κι ειδοποίησε όλους τους Αποστόλους, να είναι έτοιμοι για το γεγονός.
Ορισμένοι όμως Απόστολοι, δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, την ημέρα της κοίμησής της κι λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά της. Την ημέρα εκείνη, το Άγιο Πνεύμα, με τρόπο θαυματουργό, συγκέντρωσε όλους τους Αποστόλους στη Γεσθημανή. Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε κι η Παναγία.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο, η βοήθεια της Παναγίας σε όλους τους ανθρώπους
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, λέγεται ότι η ίδια ενημέρωσε τους συγγενείς της κι τους πιστούς της φίλους για τον προσεχή θάνατό της, ισχυριζόμενη ότι ήταν θέλημα του Θεού, η κοίμηση της κι πως από την θέση της στον ουρανό, θα προστατεύει όλους τους ανθρώπους.
Για αυτό κι εμείς σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μας, αυθόρμητα ζητάμε τη βοήθεια της Παναγίας μας.
Η Παναγία παρέδωσε την αγία ψυχή της στα χέρια του Υιού της
Η παράδοση λέει, ότι όταν ήρθε η ώρα του θανάτου της, αφού τους ευλόγησε όλους, παρέδωσε την αγία ψυχή της, στα χέρια του Υιού της. Ο Οποίος ήρθε από τον ουρανό, για να την παραλάβει ο ίδιος.
Την μετέφεραν στο νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεσθημανής, όπου την έθαψαν. Μετά από τρεις ημέρες, έγινε η ανάσταση. Το σώμα της απουσίαζε από τον τάφο της, κι έγινε η ανάληψη κοντά στον Υιό της.
Η Παναγία είναι η αιώνια μητέρα κι προστάτιδα όλων μας
Η Παναγία είναι η αιώνια μητέρα κι προστάτιδα όλων μας. Όλοι μας αυθόρμητα, όταν περνάμε μία δύσκολη κατάσταση , είτε υγείας, είτε οικονομικό πρόβλημα, ή πρόβλημα εργασίας ή οτιδήποτε δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ή το βλέπουμε βουνό, το πρώτο πρόσωπο που θα ζητήσουμε βοήθεια, είναι η Παναγία μας.
Μεγαλοπρεπείς εκκλησίες κι απόμερα ξωκλήσια έχουν χτιστεί προς τιμή της
Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στη τιμή κι στον σεβασμό των Χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Προς τιμή της , έχουν φτιαχτεί μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, όπως ο ναός της Ευαγγελιστρίας στο νησί της Τήνου, ή σε απόμερα μικρά ξωκλήσια. Έχουν χτιστεί πάνω σε βράχους, δίπλα στο πέλαγος. Είναι κι αυτά, όμως, εξίσου όμορφα κι γραφικά.
Κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο το νησί της Τήνου, κατακλύζεται από χιλιάδες χριστιανούς πιστούς, από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Το νησί της Μεγαλόχαρης “βουλιάζει” από χιλιάδες πιστούς, που έρχονται να προσευχηθούν κι να ανάψουν ένα κεράκι, για να τιμήσουν την Παναγία.
Κάποιοι άνθρωποι, γονατίζουν από το λιμάνι, κι φτάνουν μέχρι το ιερό ή τα σκαλοπάτια της εκκλησίας , για να προσευχηθούν. Για να έχουν υγεία οι ίδιοι, κι τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή για να ευχαριστήσουν την Παναγία για τις προσευχές τους, που εισακούσθηκαν.
Η ενάρετη ζωή της, η αναμάρτητη, η καλή ψυχή κι η προσωπικότητα της Παναγίας ήταν η κύρια αιτία, που αγαπήθηκε από όλους. Λατρεύτηκε με σεβασμό ως προς το πρόσωπό της, από τους περισσότερους χριστιανούς σε όλη την Γη.
Την ημέρα του δεκαπενταύγουστου θα στήσουν σε πολλά χωριά, κι επαρχιακές πόλεις μεγάλα πανηγύρια, κι γλέντια.
Πηγή: ekklisiaonline.gr