Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος φανατικός φίλος της ποδηλασίας, αγωνίστηκε σε άλλον έναν δύσκολο και απαιτητικό αγώνα, στο Brevet de Randonneurs Mondiaux NL- Tour around Luxembourg, διατρέχοντας συνολικά 1047 χλμ. περνώντας από 4 ευρωπαϊκές χώρες!
Ο Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, ο οποίος ζει και εργάζεται μόνιμα στο Βέλγιο, είχε συμμετάσχει τον περασμένο Μάιο σε αντίστοιχο αγώνα που έγινε στην Ελλάδα και τώρα μας περιγράφει στιγμές από τον πρόσφατο αγώνα διάρκειας 75 ωρών, ο οποίος ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου στις 10 το πρωί, και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου στη 1 μετά το μεσημέρι.
«Ήταν ένα Brevet που το οργάνωσαν οι Randonneurs από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Η αφετηρία ήταν από την πόλη Μάαστριχτ (brevet/maastricht-2022-1000) και έπρεπε να περάσουμε από 10 πόλεις και να αποδείξουμε ότι όντως οι ποδηλάτες ακολούθησαν την διαδρομή. Συνολικά διασχίσαμε 4 χώρες, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και επιστροφή στην Ολλανδία.
Η πορεία που ακολουθήσαμε ήταν πρώτη στάση στο όμορφο Ντινάντ, η πόλη που εφευρέθηκε το σαξόφωνο. Έπειτα συνεχίσαμε δίπλα στον ποταμό Μάας μέχρι να καταλήξουμε στο Βερντούν (Verdun) στην Γαλλία. Ξεκούραση για 3 ώρες περίπου, η διαδρομή μετά είχε συνεχώς μικρές ανηφορό-κατηφόρες μέχρι να φτάσουμε στο Σάαρσμπρίκεν (Saarbrucken) στην Γερμανία. Εκεί, έπειτα από μια μικρή ανάβαση καταλήξαμε στην κοιλάδα του Μόζελ, όπου έβλεπες στις πλαγιές των λόφων τα αμπέλια και πολλές πόλεις με την γερμανική αρχιτεκτονική και τα επιβλητικά κάστρα».
Τον ρωτάμε αν έκαναν και νυχτερινές διαδρομές;
«Ναι, ποδηλατούσαμε και νύχτα, το πρώτο βράδυ μέχρι τις 1 μετά τα μεσάνυχτα… Τις επόμενες μέρες ολοκληρώναμε τη διαδρομή μας στις 10 το βράδυ, αλλά με νέα αφετηρία, στις 3 το ξημέρωμα! Δηλ. 3 μέρες ποδηλασίας διανύαμε περί τα 350 χλμ την ημέρα…
Η τρίτη μέρα ήταν και η πιο δύσκολη μετά το Σάαρσμπρίκεν, αν και η κοιλάδα του Μόζελ ήταν απίστευτα μαγική, μετά το Κομπλένζ που ήταν η 8η πόλη για τσεκ_πόϊντ (στάμπα) είχαμε κόντρα αέρα και πολλές φορές έπαιρνα λάθος δρόμο, με αποτέλεσμα να κάνω παραπάνω χιλιόμετρα…
Έτσι την 3η μέρα με δυσκόλεψε λίγο παραπάνω, καθώς είχα αναπτύξει φλεγμονή στον δεξιό αχίλλειο τένοντα. Και κάθε περιστροφή του πεντάλ ήταν και ¨σουβλιά¨ στον ευαίσθητο τένοντα. Παρόλο τον πόνο, την κούραση και την αϋπνία, προσπαθείς να συγκεντρωθείς και να ξεπεράσεις αυτούς τους ¨περιορισμούς¨ που σου βάζει το σώμα, και να συνεχίσεις την προσπάθεια…
Πάντως, νωρίς το πρωί τη τρίτη μέρα και μετά από 2 λάστιχα, βρήκα το ρυθμό και κατάφερα και έφτασα πίσω στο Μάαστριχτ, εντός χρονικού ορίου…
Συμμετείχαν 50 ποδηλάτες και τερμάτισαν εντός χρόνου οι 37 αθλητές.
Πόσο βαθμό δυσκολίας είχε αυτό το Brevet σε σχέση με την αντίστοιχη αγωνιστική διαδρομή στην Ελλάδα;
«Ήταν πιο δύσκολο από τον Μάιο στην πατρίδα μας, καθώς έπρεπε να αναλάβεις να λύσεις το θέμα του φαγητού, που θα κοιμηθείς, να φορτίσεις συσκευές και σε περίπτωση βλάβης να επισκευάσεις μόνος σου το ποδήλατο.
Αλλά σαν εμπειρία, ο ευρωπαϊκός αυτός αγώνας ήταν μοναδικός, την τρίτη μέρα βέβαια αναρωτιόμουν γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου… Τέλος καλό όλα καλά, και βέβαια πήγα σε μέρη που δεν έχω ξαναπάει. Γνώρισα άτομα από όλη την Ευρώπη, και μετά από αυτήν την διαδρομή, με ενδιαφέρει η συμμετοχή μου στον αγώνα PBP Paris- Brest -Paris (Παρίσι -Βρέστη-Παρίσι) ο οποίος διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια και του χρόνου θα γίνει τον Αύγουστο».
Ο Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος, έγραψε στο διαδίκτυο στο προσωπικό του προφίλ:
«Ακούγοντας τόσες ιστορίες για τις ποδηλατικές υπέρ-αποστάσεις που διένυαν κάποιοι ¨τολμηροί¨, κάτι με ¨έτρωγε¨ μέσα μου να δοκιμάσω και εγώ τις αντοχές μου. Ας πάρω μέρος και όσο αντέξω, είπα στον εαυτό μου. Αν και τα νούμερα των χιλιομέτρων φαίνονται τρομακτικά μεγάλα, ακόμα και για οδήγηση με αυτοκίνητο, στο ποδήλατο πραγματικά δεν το καταλαβαίνεις έτσι… Την ¨ζεις¨ την διαδρομή με όλες τις αισθήσεις και αυτό είναι που σου αναπτερώνει το ηθικό και σου δίνει ενέργεια για να συνεχίσεις.
Τρεις μέρες και νύχτες, γεμάτες με πολλή ποδηλασία - με συνοδεία την κούραση, την έλλειψη ύπνου, τον πόνο στον αχίλλειο τένοντα κατά την διάρκεια της τρίτης μέρας - βγήκε η διαδρομή εντός χρονικού ορίου.
Τώρα αποκατάσταση και σχεδιασμός για το επόμενο. Φιλιά πολλά σε όλους!»
Επιμέλεια συνέντευξης: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος