Καλύβια: Το Μνημόσυνο στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου - Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ.κ. Ιερόθεου, η Θεία Λειτουργία και το Επίσημο Μνημόσυνο για τους 59 Έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 31 Ιουλίου 1944 στα Καλύβια, παρουσία των επισήμων αρχών και κατοίκων του χωριού.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Μητροπολίτης παρέστη στην εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες, 78 χρόνια μετά το δραματικό γεγονός.

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας από τον κ.κ. Ιερόθεο, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, με αναφορές στους αγώνες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τα σύγχρονα μηνύματα που μεταφέρει στην εποχή μας προκειμένου να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας».

Διαβάστηκε το προσκλητήριο των νεκρών για τους 59 πατριώτες που έπεσαν υπέρ πατρίδος, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου απέδωσε τιμές, ενώ η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων απέδωσε το μελοποιημένο  ποίημα ¨Καλοκαιριά ‘44 του Χοράρχη, Νικολάου Στρατόπουλου.

Δίπλα στο βωμό, κυρίες με παραδοσιακές φορεσιές από το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων, τίμησαν την σημερινή επέτειο.

Κατόπιν έγινε η κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και συγγενών των θυμάτων:

Από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, από τον βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, από τον βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, από τον εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης ¨Αγρίνιο Μπορείς» Γεράσιμο Χ. Μπελεβώνη, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου, από τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, από τον Δημοτικό Σύμβουλο Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, Π. Γιαννιώτη, από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Θεοδωράκη, από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου, Δημ. Τσούνη, από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Παράταξης Αγρινίου, «Συμμαχία Πολιτών» Δημ. Μάη, από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, Μαρία Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου, από την εκπρόσωπο της Χορωδίας Γυναικών Καλυβίων, Μαριγώς Ζαπαντιώτη, από την Γεωργία Κορδόση, Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Αγία Αγάθη, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων. Παρέστησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Χρήστος Ζαρκαβέλης και Ευθύμιος Γρίβας.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Αγρινίου και την Κοινότητα Καλυβίων.

Δήλωση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χριστίνας Σταρακά

Τιμούμε σήμερα τους 59 πατριώτες που εκτελέστηκαν ομαδικά στις 31 Ιουλίου του 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, στη θέση «Φυλάκιο» της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρινίου-Κρυονερίου, σε κοντινή απόσταση από τα Καλύβια.

Ταυτόχρονα, τιμούμε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στα στρατεύματα Κατοχής.

Η θυσία, ο πατριωτισμός και η αυταπάρνησή τους είναι για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον και πυξίδα για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εβδομήντα οκτώ χρόνια από το ιστορικό αυτό γεγονός, σε μια περίοδο νέας έξαρσης του ολοκληρωτισμού από τα καθεστώτα της Ρωσίας και της Τουρκίας, ας έχουμε πάντα την εγρήγορση που απαιτείται από τις ιστορικές μας ευθύνες προς την πατρίδα και τις νέες γενιές του τόπου μας.