Όταν "Οι Ρεπόρτερς" βρέθηκαν... στα Ακαρνανικά Όρη (1986)

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Η εκπομπή "Ρεπόρτερς" της ΕΡΤ 2, που άρχισε να μεταδίδεται την δεκαετία του 1980, ήταν από τις πιο δημοφιλείς την εποχή εκείνη. Την πρωτοχρονιά του 1986, ο δημοσιογράφος Γιάννης Δημαράς επισκέφθηκε το όρος Περγαντί στα Ακαρνανικά και έκανε ένα ρεπορτάζ - αφιέρωμα με αφορμή τότε, την συμπλήρωση 20 χρόνων από την δημιουργία της Ελληνικής τηλεόρασης.

Την εκπομπή "Ρεπόρτερς"  παρουσίαζαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και Κώστας Χαρδαβέλας.

Όπως γράφει ο συμπατριώτης μας και συντ. τεχνικός του ΟΤΕ, Γιάννης Γιαννακόπουλος, στο συγκεκριμένο αφιέρωμα συμπεριλήφθηκε και ένα ρεπορτάζ για τους τεχνικούς του ΟΤΕ και της ΕΡΤ. Προς τούτο επιλέχθηκαν οι ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις των Ακαρνανικών ορέων. Τότε η συνδρομή του ΟΤΕ ήταν βασική όχι μόνο για την μετάδοση των γεγονότων από το εσωτερικό και το εξωτερικό στους τηλεοπτικούς σταθμούς (αρχικά ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και στη συνέχεια στα ιδιωτικά κανάλια που δημιουργήθηκαν αργότερα, αλλά και για την μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων που γίνονταν από τους πομπούς που ήταν τοποθετημένοι σε διάφορες βουνοκορυφές της χώρας.

Ο σταθμός του ΟΤΕ των Ακαρνανικών ορέων (Α/Τ Ακαρνανικών) ήταν ο σημαντικότερος τηλεπικοινωνιακός σταθμός της χώρας όχι μόνο για την μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και της τηλεφωνίας. Κοντά στο σταθμό του ΟΤΕ δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν και τα κέντρα εκπομπής της ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 και στη συνέχεια οι άλλοι σταθμοί.

Ο σταθμός Α/Τ Ακαρνανικών στην κορυφή Περγαντί, σε υψόμετρο 1450 μέτρων, για μισό αιώνα περίπου αποτέλεσε την σημαντικότερη τηλεπικοινωνιακή Ρ/Η μονάδα της χώρας και λειτούργησε με 24ωρη επάνδρωση, από το 1966 έως το 2013. Σε αυτόν υπηρέτησαν 60 ραδιοηλεκτρολόγοι και τρεις φύλακες. Βέβαια περιοδικά ανέβαιναν στο σταθμό και τεχνικοί του ΟΤΕ άλλων ειδικοτήτων (Η/Μ, κεραιών κλπ.) για συντηρήσεις.

Βέβαια σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την δημιουργία άλλων τηλεπικοινωνιακών οδών (δορυφορικές επικοινωνίες, οπτικές ίνες κλπ.) ο σταθμός είναι ανεπίβλεπτος, έχει υποβαθμιστεί και δεν έχει την παλαιά του αίγλη, ενώ δίπλα στο πάρκο με τις κεραίες, εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια και δεκάδες ανεμογεννήτριες, αλλάζοντας δραματικά θα λέγαμε, το τοπίο των Ακαρνανικών…

Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες από το αρχείο του Γιάννη Γιαννακόπουλου

https://www.youtube.com/watch?v=rhyLBT3UxbI&t=51s

 

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Δημαράς μαζί με το συνεργείο, στα γυρίσματα της εκπομπής Οι "Ρεπόρτερς" στο όρος Περγαντί

 

 

 

Εναερίτες του ΟΤΕ

Α/Τ Ακαρνανικών πριν από 25 χρόνια περίπου  όταν ο κύριος δρόμος των τηλεπικοινωνιών ήταν οι ραδιοηλεκτρικές ζεύξεις. Σημαντικό ρόλο  για την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη επικοινωνία είχαν οι εναερίτες που πολλές φορές, όταν δεν υπήρχε άλλη λύση, αποκαθιστούσαν βλάβες στις κεραίες αυτοσχεδιάζοντας και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους… Οι τεχνικοί των κεραιών συναρμολογούσαν τις κεραίες στο έδαφος, κατά κανόνα τους καλοκαιρινούς μήνες και στη συνέχεια τις τοποθετούσαν στους πυλώνες....

  

ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΤΕ Α/Τ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΩΝ

Στιγμιότυπα πριν από 20 έως 30 χρόνια.... όταν ο σταθμός ήταν επανδρωμένος σε 24ωρη βάση..

 

Επίσκεψη Τεχνικού Λυκείου Αγρινίου στα Ακαρνανικά, το 1985

 

Συνεργείο της ΕΡΤ, με τον Πάνο Θεοδωρακόπουλο, και τεχνικοί του ΟΤΕ μετά από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στα Ακαρνανικά

 

Από ρεπορτάζ της ΕΡΤ στα Ακαρνανικά με την Εύη Χάντζιου

 

 

Χιονιάς στα Ακαρνανικά όρη το 2005

 

Το Περγαντί έχει το δικό του δάσος!!!