Καλή η χρονιά για την παραγωγή μηδικής

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Σε σχετικά καλή χρονιά φαίνεται να εξελίσσεται η φετινή καλλιέργεια μηδικής (πολυετές τριφύλλι) αφού οι αγρότες της περιοχή μας είναι ικανοποιημένοι από την παραγωγή, αλλά και από τις τιμές που πωλούν το προϊόν τους, όμως από την άλλη, οι αυξήσεις σε λιπάσματα, πετρέλαιο και φυτοφάρμακα ανεβάζουν το κόστος καλλιέργειας σε υψηλά επίπεδα.

Καθημερινά σχεδόν τα φορτηγά γεμίζουν με μπάλες τριφύλλι που φορτώνονται από τα χωράφια για να μεταφερθούν στη συνέχεια σε αγροκτηνοτροφικές μονάδες σε κοντινούς νομούς και συγκεκριμένα στην Ευρυτανία, στην Άρτα, την Πρέβεζα, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι γεφυροπλάστιγγες δεν ¨προλαβαίνουν¨ να ζυγίζουν και τα νυχτέρια στα χωράφια για αγρότες, εργάτες και εμπόρους, είναι η συνήθης εικόνα αυτή την εποχή…

Βέβαια ο ¨βροχερός¨ Ιούνιος δυσκόλεψε εν μέρει τον προγραμματισμό των ¨κοψιών¨ για τους αγρότες, όμως η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί και να βοηθήσει περισσότερο στην συγκομιδή της μηδικής.

Οι τιμές για τους παραγωγούς μηδικής κυμαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες, από 0,20 έως 0,25 λεπτά ανά κιλό, ίσως και λίγο παραπάνω, πάντως είναι σαφώς καλύτερες από προηγούμενες χρονιές. Αντιθέτως, οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν ακριβότερα με συνέπεια να ¨ανεβαίνει¨ σημαντικά το κόστος εκτροφής και παραγωγής.

- Ευχαριστούμε τον Χρήστο Διώτη από τον Πλάτανο Καλυβίων, για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε.