Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
Στα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση για την λήξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός», της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου το βράδυ της Κυριακής, 26 Ιουνίου με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.
Μετά την εισαγωγή από τον Διευθυντή της Σχολής κ. Κωνσταντίνο Καντάνη, το χορωδιακό σύνολο βυζαντινής μουσικής, υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Λανάρα, έψαλλε ύμνους από την ακολουθία του αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και ύμνους τονισμένους από τον Νικόλαο, πρωτοψάλτη της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.
Στη συνέχεια, το χορωδιακό σύνολο παραδοσιακής μουσικής, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μήτσου τραγούδησε παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος με ευχές προς τα παιδιά και τους γονείς και με την απονομή των Διπλωμάτων και των Πτυχίων βυζαντινής μουσικής στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές, κατά το σχολικό έτος 2020-2021.
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για το άρτιο αποτέλεσμα που εκφράζει τον σεβασμό στην παράδοση και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε την παράδοση στη βυζαντινή μουσική, την παράδοση στο παραδοσιακό τραγούδι, την παράδοση στη ζωή της εκκλησίας μας.
Αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά που διετέλεσε Πρόεδρος της Σχολής και στήριξε με κάθε τρόπο το έργο της, όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μακαριστό ιδρυτή της Σχολής, πρωτοψάλτη Γεράσιμο Πρεβεζιάνο, με τον οποίο διατηρούσε στενή φιλία, και, όπως είπε, γνώριζε πολύ καλά τον αγώνα που έκανε για να ιδρύσει τη Σχολή και τις προσπάθειες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε. Το αποτέλεσμα όμως που καμαρώσαμε σήμερα είναι «καρποί» του δικού του έργου και είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί δείχνει πόσο σπουδαίο «δένδρο» υπήρξε ο Γεράσιμος Πρεβεζιάνος. Είναι σημαντικό να περνά κανείς από έναν τόπο και να αφήνει παράδοση, να αφήνει καρπούς.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στις αιτίες που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και στον πολιτισμό και τη φιλοσοφική σκέψη που αναπτύχθηκε στα παράλια της Ιωνίας. Τόνισε ότι ενώ έπεσε η Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και καταστράφηκε η Μικρασία αυτός ο πολιτισμός δεν χάθηκε, αλλά συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα ως τέχνη, ως μουσική, ως τραγούδι. Αυτή τη Ρωμέικη παράδοση τη συναντάμε όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και στη Δύση, στην Ευρώπη, στη Ρωσία, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν και εκφράζονται ως Ορθόδοξοι Ρωμηοί.
Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε να κρατάμε την Ρωμηοσύνη, η οποία είναι φωτιά πνευματική, φωτιά εσωτερική και αυτή τη φωτιά να τη σκορπάμε παντού.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζώης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολιτευτές, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιος Σαρδέλης και πλήθος γονιών, μαθητών και φίλων της Σχολής.
Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως