Το Δημοτικό Καλυβίων, εκδρομή στο μοναστήρι Μυρτιάς και την Τριχωνίδα

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς και στη Δογρή, στη λίμνη Τριχωνίδα!

Ήταν η τελευταία εκδρομή όλου του σχολείου για τη σχολική χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες για να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, σε ένα ιστορικό μοναστήρι της Αιτωλοακαρνανίας και στη μεγαλύτερη λίμνη της πατρίδας μας.

Αρχικά, σε μια όμορφη τοποθεσία πολύ κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα, στο μέσο της διαδρομής από το Αγρίνιο προς το Θέρμο, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Μυρτιάς, όπου τα παιδιά άκουσαν την ιστορία του μοναστηριού, από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής και Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ Ζωγράφο, ενώ κατέβηκαν και είδαν το εσωτερικό του  κρυφού σχολειού, που σώζεται μέχρι σήμερα. Σήμερα το μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλά κτήρια με κελιά και βοηθητικούς χώρους και στο κέντρο του βρίσκεται το καθολικό. Ο ναός έχει περάσει πολλές φάσεις μέχρι να λάβει τη σημερινή του μορφή.

Κατόπιν οι μικροί μαθητές πήγαν στη θέση «Δογρή» δίπλα στην λίμνη Τριχωνίδα με τα πανέμορφα πλατάνια, για ξεκούραση και παιχνίδι.

Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη, καθαρότερη και ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας,  “το Πέλαγος της Αιτωλίας” η αδιαμφισβήτητη κυρά στο “Μέγα Αιτωλικό Πεδίο” της αρχαιότητας, η οποία βρίσκεται νότια του Παναιτωλικού όρους και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Η μεγάλη επιφάνειά της, (95,8 τετραγωνικά χλμ.), της προσδίδει όψη θάλασσας ενώ στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.