Ποδηλατικές υπεραποστάσεις… από τον Γιώργο Γαλανόπουλο

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος, αφού πέρασε και από Αγρίνιο, ολοκλήρωσε την συμμετοχή του τερματίζοντας με επιτυχία στο Brevet ποδηλασίας των 1200 χλμ.  από Αθήνα έως Αλεξανδρούπολη, αλλά όχι μόνον αυτό, την επομένη έλαβε μέρος σε μια ακόμη διαδρομή, στον αγώνα 200 χλμ. της Αλεξανδρούπολης!

Όπως μας λέει, σχετικά με το Brevet από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είχα ¨βέβαια την Πέμπτη και μια ¨πτώση¨ με το ποδήλατο από δική μου απροσεξία και το αμάξι υποστήριξης με πήγε στο Κέντρο Υγείας της Ασπροβάλτας για την παροχή των πρώτων βοηθειών… Συμβαίνουν αυτά σε έναν αγώνα… Τερματίσαμε την Παρασκευή, αλλά κάναμε και μια διαδρομή το Σάββατο συμμετέχοντας στο brevet “Δάσος Δαδιάς και μάγισσα Κίρκη” στην Αλεξανδρούπολη,  ενώ συνολικά ποδηλάτησα για περίπου 1300 χιλιόμετρα!

Την προτελευταία διαδρομή από Κιλκίς προς Παρανέστι Δράμας, χρειάστηκε να διακομισθώ σε Κέντρο Υγείας και ο Γιώργος Παγώνης με βοήθησε και έφτασα άμεσα… Αντί να κοιτάζω τον δρόμο, κοιτούσα δεξιά, με αποτέλεσμα να βγω εκτός δρόμου και να έχω πτώση από το ποδήλατο. Ευτυχώς ήταν επιφανειακά τα τραύματα και μπόρεσα και συνέχισα την επόμενη μέρα από Παρανέστι προς Αλεξανδρούπολη.

Η οργάνωση της διαδρομής 6x200 (1200 χλμ.) αλλά και τα σημεία διανυκτέρευσης τα είχε αναλάβει η «Audax Randonneurs Grece» και πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του έπρεπε να μεριμνήσει για τα 23 άτομα που συμμετείχαν στην διοργάνωση. Μεγάλη βοήθεια στην ομαλή διεξαγωγή του brevet  ήταν και από τον αδερφό του Νίκου, τον Κώστα Κωνσταντόπουλο και τον Γιώργο Παγώνη, οι οποίοι ήταν εθελοντές και ήταν στα 2 σημεία ελέγχου της κάθε διαδρομής και βοηθούσαν σε περιπτώσεις ανάγκης.

Όλες οι μέρες ήταν γεμάτες με πολύ ποδήλατο, αλλά αυτό που με δυσκόλεψε ήταν η ζέστη τις 3 τελευταίες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι, έχω ξεσυνηθίσει την ζέστη, αφού μένω στο Βέλγιο… Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει απλά να αναπληρώνεις τα υγρά πιο γρήγορα από ότι συνήθως για να μην αφυδατωθείς.

Από όλες τις διαδρομές, αυτή που ξεχώρισε για μένα, ήταν από Ιωάννινα προς Καστοριά, αφού περάσαμε δίπλα από την Κόνιτσα και είδαμε την ιστορική γέφυρα ενώ στο βάθος βλέπαμε το όρος Τύμφη, ήταν πραγματικά ωραίο και υπέροχο το θέαμα.

Συνεχίσαμε παράλληλα με τον Σαραντάπορο και περάσαμε από τα Μαστοροχώρια και έπειτα ανεβήκαμε τον Γράμμο, βρήκαμε λίγη δροσιά σε έναν φυσικό καταρράκτη και συνεχίσαμε την ανάβαση μέχρι την κορυφή. Δύσκολη ανάβαση αλλά επιβραβευθήκαμε με τα μοναδικά τοπία της περιοχής…

Με το που φτάσαμε στην κορυφή, η συνέχεια προς Καστοριά ήταν εύκολη, αν και μας ανησύχησε λίγο ο καιρός, καθώς τα σύννεφα είχαν μαζευτεί απειλητικά και ήταν έτοιμο να βρέξει… Ευτυχώς ¨κράτησε¨ και φτάσαμε στεγνοί…

Κάθε μέρα ήταν σαν μια περιπέτεια, δεν ήξερες τι σου επιφύλασσε… Αυτό που ξεχώρισα επίσης ήταν πως με τους πιο πολλούς συμμετέχοντες από άγνωστοι που ήμασταν στην αρχή, γελάσαμε και αστειευτήκαμε, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον στα δύσκολα όταν για παράδειγμα είχαμε μηχανική βλάβη… Όλο αυτό το έκανε ακόμη πιο ξεχωριστό για μένα.

Τέλος, πολλές θερμές ευχαριστίες στον Ποδηλατικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα στον Γιάννη Τζαμπαζάκη, για την εγκάρδια υποδοχή, αλλά και για την παρότρυνση να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα στο τοπικό Brevet της Αλεξανδρούπολης που περνούσε από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και μετά από την Κίρκη, ένας ποδηλατικός γύρος με καλή οργάνωση, πλούσιες παροχές και υποστήριξη σε όλη την διαδρομή για τους ποδηλάτες.

Συνολικά ήταν 7 μέρες ποδηλασίας με 1300 χιλιόμετρα και πολλές όμορφες εικόνες να με συντροφεύουν. Μπόρεσα να συνδυάσω άθληση και παράλληλα να γνωρίσω μέρη στην Ελλάδα που δεν είχα ξαναεπισκεφτεί…. Πραγματικά κάθε μέρος της Ελλάδας μας, κρύβει μοναδικές ομορφιές!

Για τα μελλοντικά ¨ποδηλατικά¨ του σχέδια, μας είπε κλείνοντας:

«Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα μπορέσω να επιστρέψω στην Ελλάδα, αλλά μετά την επιτυχημένη συμμετοχή μου πλέον κοιτάζω να λάβω μέρος στο ¨μεγάλο¨ Brevet που γίνεται κάθε 4 χρόνια το «Paris Brest Paris» στην Γαλλία, δηλ. το επόμενο πρόκειται να γίνει το 2023.

Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία!!!

Επιμέλεια: Γιώργος Πανταζόπουλος