Πελαργός ¨κτυπήθηκε¨ θανάσιμα από ρεύμα στην περιοχή Καλυβίων

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Τραγική ήταν η κατάληξη σήμερα το πρωί για έναν ενήλικα πελαργό, ο οποίος πραγματοποιώντας στην περιοχή του οικισμού Αγ. Γεωργίου Καλυβίων μια συνηθισμένη πτήση του, θέλησε να καθίσει σε κολόνα της ΔΕΗ, όμως από κάποια απρόσεκτη κίνηση, ακούμπησε σε καλώδιο, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του κεραυνοβολημένος από το ρεύμα.

Το συμβάν συνέβη στις 9 το πρωί στην πλατεία του οικισμού, όπως μας είπε ο συγχωριανός μας Δημήτρης Μαλεσιάδας, που είδε δυο  πελαργούς, να κρώζουν και να πραγματοποιούν απεγνωσμένα για αρκετή ώρα συνεχείς κύκλους πάνω από την κολόνα, μη μπορώντας όμως τελικά να βοηθήσουν τον άτυχο πελαργό…

Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί πελαργοί χάνουν τη ζωή τους όταν πετούν κοντά σε κολώνες και μπλέκονται με ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης, ενώ σύμφωνα με τον Δ. Μαλεσιάδα ένα ανάλογο περιστατικό ηλεκτροπληξίας και θανάτωσης ενήλικα πελαργού είχε συμβεί πέρυσι, ξανά στην ίδια κολόνα της ΔΕΗ.

Ο εθελοντής διασώστης Νίκος Πατερέκας γράφει σχετικά:

«Πολύ λυπηρό… Το πιο στενάχωρο είναι πως δεν ήταν νεαρό πουλί διότι τέτοια εποχή οι νεαροί πελαργοί δεν πετούν ακόμα, αλλά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Οπότε το πουλί που έπαθε αυτό το ατύχημα πρέπει να ήταν ένας από τους γονιούς και αυτό σημαίνει πως ο άλλος γονιός θα σηκώσει όλο το βάρος ανατροφής μιας ολόκληρης οικογένειας μόνος του».

Θα πρέπει τις επόμενες μέρες να γίνει από συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ η ασφαλής απαγκίστρωση του νεκρού πελαργού και κατόπιν, εάν βέβαια κριθεί απαραίτητο, ένας τεχνικός έλεγχος στην συγκεκριμένη κολόνα για τη μόνωση των καλωδίων της.

Υπάρχουν τέλος, ειδικά κάνιστρα - φωλιές που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποιες κολώνες και να αποτελέσουν ασφαλές σημείο για διερχόμενους πελαργούς, στην περιοχή μας.

 

Την επόμενη μέρα ένας πελαργός ξανά στις κολόνες (ΦΩΤΟ: Λ. Αυγέρης)