?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Η Μαρία Γ. Μακρή μας ¨ξεναγεί¨ στα αρχαιολογικά μουσεία

Η Μαρία Γ. Μακρή μας ¨ξεναγεί¨ στα αρχαιολογικά μουσεία

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/05), η συγχωριανή μας Μαρία Γ. Μακρή, που εργάζεται ως Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, μας ¨ξεναγεί¨ στον ενδιαφέροντα και συναρπαστικό κόσμο των μουσείων, όπως η ίδια μας τα εξιστορεί.

Η Μαρία Γ. Μακρή κατάγεται από τα Καλύβια Αγρινίου και κατά τα χρόνια της επαγγελματικής της δραστηριοποίησης, έχει εργαστεί σε διάφορες δουλειές, όμως αυτή που την ¨κέρδισε¨ τελικά είναι ο τομέας της Φύλαξης Αρχαιοτήτων.

Έτσι, στα πλαίσια της εξειδικευμένης επαγγελματικής της κατάρτισης, παρακολούθησε μαθήματα και πήρε πτυχίο σε ΙΕΚ, με κατεύθυνση σπουδών στη Φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

Όπως μας εξηγεί η Μαρία Γ. Μακρή, «…παρόλο που αυτό το επάγγελμα δεν απαιτεί την τέλεια εξειδίκευση ως προς τις γνώσεις στον αρχαιολογικό τομέα, εντούτοις σε καλεί και σε ¨προκαλεί¨ να ερευνήσεις και να ¨ανακαλύψεις¨ τον τότε τρόπο ζωής των ανθρώπων, με βάση βέβαια τα αντικείμενα που ανευρίσκονται και εκτίθενται στα μουσεία, καθώς επίσης και τις αρχαιολογικές δομές που συνέθεταν τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας!»

Και συνεχίζει…

«Στην φετινή μου σύμβαση έχω τη χαρά να δουλεύω στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι το σπουδαιότερο Μουσείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου στον τομέα της Αρχαίας τέχνης, αφού στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελλαδικό χώρο, από την προϊστορική εποχή, μέχρι το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου…

Έχει καθημερινά πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, όπου γίνονται πολλές ξεναγήσεις σε γκρουπ τουριστών από διάφορες χώρες του κόσμου, καθώς και ξεναγήσεις μαθητών από σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και φοιτητών.

Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τη δουλειά μου γιατί έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο  με διαφορετικές εθνικότητες, ήθη και έθιμα αλλά και διαφορετική νοοτροπία σκέψης και τρόπου ζωής».

Ο Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων είναι ο επαγγελματίας ο οποίος κατέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζει καθημερινά την εύρυθμη λειτουργία τους. Μέσα από την εργασία του, συνδράμει στη διαμόρφωση μίας ουσιαστικής  εμπειρίας για τους επισκέπτες και διαφυλάσσει τους πολιτισμικούς μας θησαυρούς από τυχόν ζημιές ή απώλειες…

Οι εμπειρίες και οι ¨εικόνες¨ πολλές και η Μαρία Γ. Μακρή μας παρουσιάζει κάποιες από αυτές:

«Το 2016 λοιπόν και ενώ έχω εργαστεί ήδη περί τα τέσσερα χρόνια ως αρχαιοφύλακας σε διάφορα μουσεία, έρχεται μια σύμβαση (μιας και ως τώρα εργάζομαι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) για εργασία-φύλαξη στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Η Δήλος, ένα νησί των Κυκλάδων κοντά στη Μύκονο, έχει ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος πλήρους έκτασης και ως εκ τούτου δεν έχει κατοίκους. Οι μόνοι κάτοικοι στο νησί ήμασταν εμείς της φύλαξης, αλλά και το προσωπικό ενός κυλικείου που λειτουργούσε εκεί. Το νησί αυτό ήταν προσβάσιμο με καραβάκι, όπου οι τουρίστες έρχονταν για να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και μόνο, μιας και λοιπές δραστηριότητες όπως μπάνιο στη θάλασσα κλπ, απαγορεύονταν ρητώς.

Πολλές φορές είχε τύχει παρόλα αυτά, αρκετοί ξένοι κυρίως, να κάνουν μπάνιο στις παραλίες εκεί, και το φυλακτικό προσωπικό να αναγκάζεται να τους διώξει. Πολλές φορές ερχόταν εκεί και με ιδιωτικά σκάφη, όπου μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ξενάγηση, παρόλα αυτά ίσχυαν οι ίδιοι περιορισμοί. Αρκετή βέβαια δεν έδειχναν το δέοντα σεβασμό, όπου είτε έκαναν φωτογραφήσεις με άσεμνες στάσεις, χειρονομίες κλπ, είτε ήταν ανυπάκουοι στις παραινέσεις των υπαλλήλων φύλαξης.

Ίδια περιστατικά υπήρξαν και σε άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπου απαγορεύεται η φωτογράφηση. Διάφοροι επισκέπτες έρχονταν με ακριβές φωτογραφικές μηχανές και drones, μη δίνοντας σημασία στις πινακίδες που απαγόρευαν τη φωτογράφιση.

Τα προαναφερθέντα περιστατικά όμως, δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που επισκέπτονται τα μνημεία και τα μουσεία μας, δείχνουν την αρμόζουσα προσοχή και σεβασμό προς τα εκθέματα και τα μνημεία μας, ενώ πολλές φορές είναι πλήρως ενημερωμένοι για αυτά που έρχονται να δουν. Η χώρα μας είναι γεμάτη από άκρη σε άκρη με σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία ο κόσμος που επισκέπτεται τα αναγνωρίζει και τα σέβεται. Αρκετοί μάλιστα έχουν σπουδάσει το αντικείμενο σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού, άνθρωποι που έχουν μελετήσει μεγάλους ξένους και Έλληνες αρχαιολόγους και έρχονται να ¨συμπληρώσουν¨ τη γνώση για την αρχαία ιστορία της πατρίδας μας.

Η Μαρία Γ. Μακρή μετά από αυτή την συνοπτική ¨περιήγηση στα μουσεία της πατρίδας μας, συμπληρώνει και κλείνει με τα εξής λόγια: «Στις μέρες μας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε ότι χωλαίνουν, η επικοινωνία είναι ότι σημαντικότερο για την κοινωνία μας και πιστεύω ότι, η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά καταφέρνει να φέρει κοντά ανθρώπους με πολλές διαφορετικές αντιλήψεις και κουλτούρες!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος