Καλύβια: "Έτοιμες" οι ξύλινες δενδροκομικές σκάλες…

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Οι προετοιμασίες για την συγκομιδή από οπωροφόρα δέντρα (κερασιές, βερικοκιές, ροδακινιές κ.α.) από τους τοπικούς παραγωγούς στα Καλύβια Αγρινίου έχουν ήδη ξεκινήσει και απαραίτητος εξοπλισμός για τις εργασίες συλλογής του καρπού είναι οι σκάλες που θα χρησιμοποιούν οι εργάτες.

Ο ντόπιος παραγωγός Βασίλης Χ. Δρακόπουλος και ο συνεργάτης του Πάνος Τσιρογιάννης, κατασκεύασαν αυτές τις μέρες ξύλινες σκάλες, σε δυο διαφορετικά μεγέθη, για να διευκολύνουν τις εργασίες στους οπωρώνες και την συγκέντρωση των καρπών. Εργασίες που προηγήθηκαν όπως το αραίωμα ή το κλάδεμα και βέβαια η συγκομιδή, που γίνεται σε λίγες εβδομάδες…

Η σκάλα είναι η κύρια βοήθεια του παραγωγού-αγρότη για τη συλλογή ώριμων φρούτων… Συνήθως πρόκειται για σκάλες δενδροκομίας με τρίποδο στήριξης, από ανθεκτικό ξύλο, συνήθως από εγχώρια λεύκα, σε σχήμα πυραμοειδές, με ύψος 2 ή 3 μέτρων, που μεταφέρονται εύκολα, παρέχουν ασφαλή στήριξη και μπορούν οι εργάτες να φθάσουν ψηλά κλαδιά και καρπούς.

Όσοι καλλιεργούν κεράσια ή βερίκοκα, ξέρουν τι κόπο απαιτεί να τα μαζεύεις από τα δέντρα, αλλά με τις δενδροκομικές σκάλες τα πράγματα απλουστεύουν, κατά κάποιο τρόπο... Και έτσι είναι δυνατό, με ορισμένες δυσκολίες πάραυτα, τις οποίες γνωρίζουν οι αγρότες, να συλλεχθούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα φρούτα από τα περιβόλια.