Ο Δημήτρης Ξύστρας μας… ξεναγεί, στο Στρασβούργο

Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Ξύστρας από τον Αγ. Γεώργιο Καλυβίων, κατά τη διάρκεια του Καθολικού Πάσχα, επισκέφθηκε μαζί με την οικογένειά του και φίλους, την πανέμορφη γαλλική πόλη του Στρασβούργου, με τα πολλά αξιοθέατα, τα μουσεία και την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Ο Δημήτρης Ξύστρας ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Στουτγκάρδης στην Γερμανία και μας περιγράφει το ολιγοήμερο ταξίδι αναψυχής που πραγματοποίησε πρόσφατα, στην πόλη του Στρασβούργου:

«Μαζί με την οικογένειά μου αποφασίσαμε το τετραήμερο του Καθολικού Πάσχα (17 Απριλίου) να κάνουμε μια απόδραση με αγαπημένους οικογενειακούς φίλους και έτσι ξεκινήσαμε οδικώς από την Στουτγάρδη μέχρι το Στρασβούργο, ένα ταξίδι αρκετά ευχάριστο και εύκολο διαδρομής 150 χιλιομέτρων και διάρκειας 1 ώρα και 40 λεπτών.

Μείναμε σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο πού βρίσκεται στο κέντρο του Στρασβούργου, ακριβώς απέναντι από τον σταθμό τον τρένων. Πρόκειται για μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα με επιβλητικά κτίρια, γραφικά δρομάκια, λιθόστρωτα στενά, πρότυπο δίκτυο συγκοινωνιών, ατελείωτα κανάλια, με άψογους ποδηλατόδρομους, σε μια πόλη που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της αλλά και για το έντονο υδάτινο στοιχείο».

Να σημειώσουμε ότι, ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Αλσατίας είναι περίπου 275 χιλιάδες κάτοικοι και είναι μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (η άλλη είναι οι Βρυξέλλες). Επίσης, στο Στρασβούργο εδρεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας την περιγραφή του ο Δημήτρης Ξύστρας μας λέει ότι: «Ένας επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για να περάσει όμορφα, όπως διάφορα τρενάκια πού σε πηγαίνουν βόλτα σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν αρκετά παλιά διατηρητέα κτίρια, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε πώς στο τρενάκι ο κάθε επιβάτης είχε ακουστικά και κατά την ξενάγηση γινόταν αυτόματα μεταγλώττιση σε 9 διαφορετικές γλώσσες(( δυστυχώς δεν είχε στα ελληνικά).  Ακόμη έχει πάρα πολλά μουσεία Τέχνης, τον τεράστιο Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου ύψους 140 μέτρων, Ζωολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βιβλιοθήκες και πολλά άλλα ιστορικά σημεία, ενώ οι τιμές είναι περίπου από 7 έως 15 ευρώ για κάθε επίσκεψη.

Για φαγητό μπορείς να βρεις εύκολα οποιαδήποτε ¨κουζίνα¨, ακόμα και διάφορες καντίνες με παραδοσιακό λουκάνικο και πολλές ποικιλίες κίτρινων τυριών. Ο κόσμος πάρα πολύς, όλα τα πλακόστρωτα σοκάκια ήταν γεμάτα  τουρίστες και μου έκανε εντύπωση ότι, μετά από κάποια συμβάντα με τρομοκρατικά χτυπήματα, η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού είναι περισσότερο από εμφανής».

Η πόλη του Στρασβούργου είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου, τη διασχίζει ο ποταμός Ιλ και τα πάμπολλα κανάλια του δημιουργούν ένα υπέροχο υδάτινο δίκτυο συγκοινωνίας.

Ο Δημήτρης Ξύστρας μας λέει και για την περιήγηση στα ποτάμια κανάλια: «Κατά τη διαμονή μας πήγαμε να μπούμε σε ένα ποταμόπλοιο 140 περίπου θέσεων, με την επιβίβαση γίνεται από το κέντρο και διασχίζοντας 3 με 4 χιλιόμετρα μπορούσες να φωτογραφίσεις αρκετά αξιοθέατα κάστρα παλάτια, ενώ η ¨στροφή¨ γίνετε ακριβώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ετυμολογικά, η λέξη «Strateburgum» σημαίνει «πόλη των σταυροδρομιών». Πράγματι, το Στρασβούργο αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών με αστείρευτη φυσική ομορφιά, που γοητεύει τον επισκέπτη για πολλούς λόγους. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Ξύστρα για την όμορφη ξενάγηση!