ΕΛΓΑ: Έκδοση αναγγελίας για τις ζημιές του παγετού στα εσπεριδοειδή

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Μετά από πολλές επαφές με θεσμικούς παράγοντες και βουλευτές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ευοδώθηκαν εν μέρη οι προσπάθειες των Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Αγρινίου που ζητούσαν την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον παγετό σε δενδρώδεις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Έτσι ανακοινώθηκε σήμερα ότι, ο ΕΛΓΑ εξέδωσε σχετική αναγγελία και μέσω του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΑ) θα μπορούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για ζημιές που υπέστησαν από παγετό  σε πορτοκαλιές και μανταρινιές.

Σύμφωνα με ενημέρωση, η αναγγελία για τον παγετό στο φυτικό κεφάλαιο θα ισχύει μέχρι 31/3/2022, με τις δηλώσεις να κατατίθενται στην Κοινότητα Καλυβίων, την Τετάρτη 23 Μαρτίου και την Τετάρτη 30 Μαρτίου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα γίνονται στο γραφείο της Κοινότητας Δοκιμίου.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημ. Αναστασίου ανέφερε σχετικά:

«Είμαστε χαρούμενοι σήμερα γιατί ο αγώνας που δώσαμε είχε αίσιο αποτέλεσμα βγήκε η αναγγελία για τον παγετό στο φυτικό κεφαλαίο. Ευχαριστούμε τον βουλευτή του νομού μας κ. Σαλμά Μάριο για την πολύτιμη βοήθειά του, φέρνοντάς μας σε απευθείας συνομιλία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και εξηγώντας του το πρόβλημα, μας άκουσε προσεκτικά και μας είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει λύση. Σε χθεσινή μας τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Σαλμάς μας διαβεβαίωσε ότι σήμερα 18/3/2022 θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή δηλώσεων όπως και έγινε. Καθοριστική ήταν και η βοήθεια του νέου Προϊσταμένου του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, κ. Βασίλη Φέζου».

 

Να αναφέρουμε τέλος ότι, αντικείμενο του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες με τις οποίες εγκρίνεται η καταβολή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι έναντι ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή ή στα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του παγίου κεφαλαίου, που προκαλούνται από απρόβλεπτα γεγονότα όπως θεομηνίες, δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή άλλα έκτακτα γεγονότα, σύμφωνα με τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας.