Συνάντηση Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης με Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (14/03) συνάντηση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αγρινίου, με τους Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου.

Συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης, και οι εκπαιδευτικοί Ηλίας Παπαχρήστος και Σπύρος Αδάμης.

Ο κ. Χρήστος Ζαρκαβέλης αναφέρει σχετικά: «Συζητήθηκαν θέματα πού αφορούν την χρηματοδότηση, την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και την καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Μια κοινή προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Διευθυντές, αλλά και στους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνεργασία τους».

Το δελτίο τύπου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου-Θέρμου αναφέρει:

"Σήμερα το απόγευμα, 14 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε, συνάντηση των Διευθυντών/ντριών και των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των οικείων Δημοτικών Σχολείων με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, κύριο Ζαρκαβέλη Χ., και τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής Παπαχρήστο Ηλία και Αδάμη Σπύρο. Τη συζήτηση συντόνιζε ο κύριος Παπαχρήστος.

Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να συζητηθούν θέματα που αφορούν τα κτιριακά ζητήματα των σχολικών μονάδων και τη χρηματοδότησή τους και όσους άλλους προβληματισμούς έθεσαν οι παρόντες στη συνάντηση.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τοποθέτηση του κυρίου Ζαρκαβέλη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναγνώρισε την παλαιότητα πολλών σχολικών κτιρίων και την ύπαρξη φθορών και επεσήμανε πως υπάρχουν εκατοντάδες αιτήματα τα οποία προσπαθούν να διαχειριστούν, στο μέτρο του δυνατού, με μειωμένους οικονομικούς πόρους και έλλειψη προσωπικού.

Ακολούθησε παρέμβαση του κυρίου Αδάμη, ο οποίος έθιξε τα υλικοτεχνικά προβλήματα των σχολείων, τα προβλήματα συνδεσιμότητας, την ακαταλληλότητα πολλών Νηπιαγωγείων, την επικίνδυνη παλαιότητα των σχολείων, την υποχρηματοδότηση της Παιδείας και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων με γνώμονα το όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια, έθεσαν ζητήματα και προτάσεις οι Διευθυντές/ντριες και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που ήταν παρόντες. Επιγραμματικά, συζητήθηκε:

- το θέμα της πληρωμής της ηλεκτροδότησης των σχολικών μονάδων και της επαρκούς θέρμανσης ως επείγοντα ζητήματα

- η φροντίδα των χώρων πρασίνου στα προαύλια των σχολικών μονάδων

- η φύλαξη και ο επαρκής περιμετρικός φωτισμός των σχολικών μονάδων με αφορμή βανδαλισμούς που έχουν υπάρξει σε ορισμένα από αυτά

- η οικονομική κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων

- κτιριακά ζητήματα όπως η παλαιότητα, οι φθορές και η επικινδυνότητα ορισμένων από αυτές

- η επάρκεια του προσωπικού καθαριότητας

Παράλληλα, έθεσαν και προτάσεις όπως:

- η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων

- η προτεραιοποίηση της στέγασης των Νηπιαγωγείων

- η ρύθμιση του χρέους των σχολικών μονάδων προς τη ΔΕΗ

- η αξιοποίηση των επερχόμενων συμβασιούχων οκτάμηνης διάρκειας για εργασίες στα σχολικά κτίρια

- η αναζήτηση χρηματοδότησης και από άλλους πόρους

- η αγορά πετρελαίου θέρμανσης χωρίς ΦΠΑ για τις σχολικές μονάδες

- η επαρκής στελέχωση του Δήμου με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό

- η σύσταση ξεχωριστής τεχνικής υπηρεσίας από τον Δήμο για την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των σχολικών μονάδων

Ακολούθησε συζήτηση πάνω στα προαναφερθέντα ζητήματα και οι κύριες απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ήταν οι παρακάτω:

Με βάση τις παρούσες οικονομικές δυνατότητες γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν ορισμένα μεγάλα έργα σε κάποια σχολεία και κάποια άλλα μικρότερης κλίμακας.

Πραγματοποιούνται συζητήσεις για την αποπληρωμή του χρέους των σχολικών μονάδων προς τη ΔΕΗ από τους Δήμους

Η φύλαξη των σχολικών μονάδων είναι υπό συζήτηση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις τηρώντας ορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση των σχολικών μονάδων του Δήμου στόχος είναι να απαλλαχτούν μελλοντικά από αυτή την υποχρέωση τα σχολεία

Η αξιοποίηση των συμβασιούχων οκτάμηνης διάρκειας προς όφελος των σχολικών μονάδων 

Τέλος, οι κύριοι Ζαρκαβέλης, Παπαχρήστου και Αδάμης ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους ότι έχουν αιτηθεί την πραγματοποίηση ενός Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη σχολική στέγη και τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα, στο μέτρο του δυνατού, όσα ζητήματα υπάρχουν. Παράλληλα, ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που γίνονται να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα χρήματα για την κάλυψη επειγουσών αναγκών λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς" καταλήγει η ανακοίνωση.