Με τον Κ. Καραγκούνη συναντήθηκαν οι Πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Στο δημοτικό κτίριο Στράτου πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας των Προέδρων τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Αγρινίου, με τον βουλευτή Αιτωλ/νίας της ΝΔ, κ. Κώστα Καραγκούνη με κύριο θέμα τις ζημιές από τον παγετό σε δενδρώδεις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Ο κ. Καραγκούνης άκουσε τα αιτήματα των Προέδρων της περιοχής μας, μεταξύ αυτών και του Προέδρου Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου, οι οποίοι ζητούν από τον ΕΛΓΑ να καταγράψει άμεσα τις ζημιές και να υπάρξουν αποζημιώσεις από τον παγετό στα εσπεριδοειδή και σύμφωνα με πληροφορίες, υποσχέθηκε να μεταφέρει το αιτήματά τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να βρεθεί άμεση λύση.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, την προηγούμενη Τετάρτη (9/03/22), ο κ. Κώστας Καραγκούνης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά όπου εκεί συζητήθηκε και το θέμα που αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρινίου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (-7°C & -8 °C στις 25 & 26 Ιανουαρίου 2022) και την αποζημίωση αυτών βάση του ισχύοντος κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.).

Ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε στον Υπουργό ότι όπως είναι γνωστό για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων απαιτείται το επίπεδο των ζημιών να ανέρχεται τουλάχιστον στο 30% της περιφερειακής ενότητας, γεγονός που εμποδίζει την ένταξη τους στον Κ.Ο.Ε. Οπότε ο κ. Καραγκούνης μεταφέροντας το αίτημα των παραγωγών ζήτησε από τον Υπουργό να υπάρξει σχετική ρύθμιση ώστε να μπορεί να επιτραπεί ο επανακαθορισμός των προϋποθέσεων που ήδη προβλέπονται ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Ο κ. Γεωργαντάς μετέφερε στον κ. Καραγκούνη ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας που θα αναθεωρήσει συνολικά τον κανονισμό του Κ.Ο.Ε. αλλάζοντας στις σχετικές ρυθμίσεις και προϋποθέσεις, υιοθετώντας πολύ πιο ευέλικτα κριτήρια για την υλοποίηση του.

Τα κριτήρια αυτά θα αφορούν την γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων και με παράλληλη πιθανότητα χορήγησης προκαταβολής καθώς και αλλαγή του περιορισμού του 30% ανά περιφερειακή ενότητα. Ο σχετικός περιορισμός μελετάται να μετατραπεί σε 30% του Δήμου ή της εντοπισμένης περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτό να αποζημιωθούν οι παραγωγοί του Δήμου Αγρινίου αλλά και γενικότερα οι περιοχές ανά την Ελλάδα που έχουν υποστεί παρόμοιες ζημιές.