Βάζοντας πατάτες στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Αν και είμαστε στα μέσα Φλεβάρη έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες σε μικρούς κήπους, όπως αυτόν που έφτιαξε δίπλα στο σπίτι του ο συγχωριανός μας Λάμπρος Αυγέρης, φυτεύοντας πατάτα, στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων.

Όπως τα παλαιότερα χρόνια όπου δεν υπήρχε σπίτι χωρίς δικό του κήπο, με τα ζαρζαβατικά του, έτσι και στις μέρες μας πολλοί κάτοικοι του χωριού μας καλλιεργούν συνήθως υπαίθρια ή σε μικρά θερμοκήπια, για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Άλλωστε η περιοχή των Καλυβίων φημίζονταν για την μεγάλη παραγωγή πατάτας, ιδιαίτερα τα χρόνια του μεσοπολέμου και της κατοχής, με το πέρασμα των χρόνων όμως περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της.

Ο Λάμπρος μας αναλύει τα συστατικά της επιτυχίας: «Η πατάτα είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια και δεν υπάρχουν κόνδυλοι παρά μόνο πατατόσπορος! Υπάρχει σε αφθονία στην αγορά, εγώ προσωπικά τον προμηθεύομαι από την Ένωση Γεωργ. Συνεταιρισμών… Όταν το χωράφι είναι έτοιμο για καλλιέργεια, με όργωμα και φρεζάρισμα, βάζουμε ράμα για να γίνουν τα αυλάκια ίσια και ομοιόμορφα και κάθε 30 περίπου εκατοστά τοποθετούμε τον πατατόσπορο. Μετά ρίχνουμε επάνω στο σπόρο κοπριά χωνεμένη και σκεπάζουμε με πλούσιο χώμα για να μένει ο σπόρος ¨ζεστός¨ και σε καλή θερμοκρασία. Εγώ δε χρησιμοποιώ φυτοφάρμακα παρά μόνο λίγο χαλκό και όταν φυτρώσει σε περίπου 20 - 25 μέρες την σκαλίζω για τα άγρια χόρτα…  

Κατόπιν, ανάλογα τη θερμοκρασία την ποτίζω κάθε 10 μέρες. Αν έχει καύσωνα την ποτίζω πιο συχνά κάθε 5 μέρες, ενώ  η συγκομιδή γίνεται σε 110 ημέρες από το φύτεμα! Εγώ βάζω μόνο για μένα, τα παιδιά μου και τα εγγόνια  μου και όχι επαγγελματικά  που φυτεύεται με τρακτέρ και μηχανή φυτέματος».

Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι, είναι σωστό να απομακρύνονται τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η συνεχής καλλιέργεια πατάτας ή άλλων φυτών όπως ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά στο ίδιο χωράφι, καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και έντομα.

Ο συγχωριανός μας από τον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων, Λάμπρος Αυγέρης δηλώνει υπερήφανα: «Μαζί με τη γυναίκα μου Αθανασία, φυτεύουμε πατάτες στον κήπο μας χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα, για να ξέρουμε τι τρώμε!!!»

Οι πατάτες είναι πλέον από τα βασικά είδη στη διατροφή μας και όλοι λατρεύουμε τις τηγανιτές πατάτες. Η πατάτα αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω του αμύλου.

Καλή επιτυχία και καλή παραγωγή!