Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022
Του Γιάννη Ρουσόπουλου, Περιβαλλοντολόγος MSc
Στο Ασφακολάγκαδο… Δηλαδή στο λαγκάδι με τις ασφάκες. Είναι τοποθεσία πάνω στο όρος Βελούτσα, στα βορειοδυτικά του Αστακού Ξηρομέρου. Μόνο τσοπάνηδες και λίγοι κυνηγοί ανεβαίνουν τον πολύ κακής βατότητας δρόμο, που καταλήγει αδιέξοδος σε κεραία τηλεφωνίας. Ένα μπαλκόνι εκατοντάδες μέτρα ψηλά, με θέα το Ιόνιο και πολλά από τα νησιά του.
Άγριος κι άνυδρος τόπος. Πέτρα στην πέτρα και βοσκημένα κοντοπούρναρα. Πάνω στη ράχη του βουνού, κάποιες λάκκες κρατούν λίγο χώμα και μερικές υπεραιωνόβιες βελανιδιές. Πρόκειται για καρστικές δολίνες, που προέκυψαν μέσα στο γεωλογικό χρόνο από τη διάβρωση των γύψων που εμπεριέχουν οι ασβεστόλιθοι.
Τα γίδια και η ντόπια φυλή αγελάδων (τσιπουρίσια) αντέχουν το αδρό τοπίο και με λίγη βοήθεια αποδίδουν. Οι Χρυσαετοί είναι καθημερινοί επισκέπτες του Ασφακολάγκαδου, ενώ στα απότομα κάθετα βράχια των δυο ρεματιών που βλέπουν στην περιοχή Βελλάς, φωλιάζουν οι Κόρακες, οι Γερακίνες και τα Βραχοκιρκίνεζα.
Επειδή δεν πρόκειται να ανέβει κανείς εκεί, κάνω μια φωτοπεριήγηση στον τόπο και το τοπίο. Αρχικά από την νότια πλευρά του Αστακού κι έπειτα από τη δυτική πλαγιά, ανηφορικά ως τα ενδότερα του βουνού.
Η μικρή λιμνούλα που εικονίζεται είναι σκαμμένη με τα χέρια από τους παλαιότερους, με στόχο να συλλέγει το πολύτιμο νερό για το πότισμα των ζώων.
Ο Γιάννης Ρουσόπουλος, είναι Περιβαλλοντολόγος MSc, Φωτογράφος Φύσης και Εκδότης βιβλίων και διαμένει μόνιμα στο Μεσολόγγι. Δραστηριοποιείται επίσης με την Φωτογραφική Λέσχη Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό". Με τον ερχομό του 2022 ξεκίνησε μια σειρά από μικρά άρθρα-αφιερώματα στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Μικρά ταξίδια σε τόπους που περιηγήθηκε και του άφησαν κάτι...
Ο Γιάννης Ρουσόπουλος, έχει εκδώσει δυο καταπληκτικά λευκώματα:
- «Στο Μεσολόγγι, με τα πουλιά!» (2017)
- «Ναυπακτία: Από το Αντίρριο… ως τα Βαρδούσια» (2006)
Φωτογραφίες, κείμενο: Γιάννης Ρουσόπουλος