Ο αγιασμός των σπιτιών παραμονή Θεοφανείων στα Καλύβια

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Σήμερα Παραμονή των Θεοφανείων, τελέσθηκε το ξημέρωμα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων η Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου και του Αγιασμού και στη συνέχεια ο ιερέας ακολουθώντας την παράδοση αγίασε από νωρίς το πρωί όλα τα σπίτια του χωριού.

Στο χωριό μας τον αγιασμό πραγματοποίησε ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, πάτερ Θ. Αθανασόπουλος, τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, γύρισε όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «άγιασε» τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Αύριο ανήμερα των Θεοφανείων θα επισκεφθεί τον οικισμό Αγ. Γεωργίου.

Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα…

Την παραμονή των Θεοφανίων, νωρίς το πρωί, ψάλλεται στις εκκλησίες η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών με αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη, και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, που ονομάζεται και Πρώτος Αγιασμός, Πρωτάγιαση ή Μικρός Αγιασμός, με λογοτεχνικές ευχές και ποιητικούς ύμνους. Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε την βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.