?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Ο Αχελώος εντυπωσιάζει με τη ροή του

Ο Αχελώος εντυπωσιάζει με τη ροή του

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Ο Αχελώος αυτές τις χειμωνιάτικες μέρες κατεβαίνει θολός και ορμητικός στην παραποτάμια τοποθεσία ¨Καλαμόριζα» κοντά στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων, με το θέαμα να είναι εντυπωσιακό!

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Αχελώος θεωρείται γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, πρωτότοκος αδελφός τριών χιλιάδων αδελφών-ποταμών. Άλλοτε λογαριάζεται γιος του Τιτάνα Ήλιου και της Γης, ή του Ποσειδώνα. Του αποδίδονται πολλοί έρωτες, με τη Μούσα Μελπομένη αλλά και με άλλες Μούσες, και πολλές κόρες-πηγές, την Πειρήνη στην Κόρινθο, την Κασταλία στους Δελφούς, τη Δίρκη στη Θήβα, την Καλλιρρόη. Και ακόμη τις Σειρήνες. Λεγόταν ότι η αρχική ονομασία του ποταμού ήταν Φόρβας αλλά μετονομάστηκε όταν ένας νέος, ο Αχελώος, την ώρα που διέσχιζε τα νερά του, χτυπήθηκε από βέλος και πέθανε. Πάντως, η ετυμολογία του ονόματός του ταυτίζεται με την υδάτινη φύση του.

Ο Αχελώος, ο θεός του μακρύτερου ποταμού στον ελληνικό χώρο, που διέτρεχε την Αιτωλία, έπαιρνε τη μορφή ταύρου, φιδιού με κεφάλι Σατύρου ή/και Κενταύρου ή ταύρου με κεφάλι ανθρώπου, κένταυρου, ιχθυοειδούς όντος.

Δηιάνειρα:

«Γιατ έναν ποταμό μνηστήρα μου είχα,

τον Αχελώο, που σε τρεις μορφές

ήρθε και με ζητούσε απ το γονιό μου·

τη μια ταύρος πραγματικός, την άλλη

σα στριφτοπαρδαλό γιγάντιο φίδι,

και ξανά πάλι με το σώμα ανθρώπου

και βοδιού κεφαλή κι απ τη δασιά του

γενειάδα όλο νερά κυλούσαν βρύσες.

Τέτοιος μνηστήρας να με περιμένει,

παρακαλούσα η άθλια να πεθάνω

πριν το κρεβάτι αυτό να πλησιάσω·

ώσπου στερνά και με πολλή χαρά μου

ήρθ ο τρανός του Δία και της Αλκμήνης

ο γιος, και μπαίνοντας σε αγώνα μάχης

με κείνον, με λευτέρωσε…»

Σοφοκλής, Τραχινίαι