Γιώργος Ντέκας: 2ο Βραβείο σε φωτογραφικό διαγωνισμό

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Το δεύτερο βραβείο στον εθνικό φωτογραφικό διαγωνισμό «Wiki Loves Monuments 2021» πήρε επάξια η φωτογραφία του συμπατριώτη μας Γιώργου Ντέκα, που παρουσιάζει τον έναστρο ουρανό και την Κεντρική Πύλη της Αρχαίας Πλευρώνας, στο Μεσολόγγι!

Ο Γιώργος Ντέκας από το Μεσολόγγι, ασχολείται με την νυχτερινή φωτογράφιση τοπίων και την αστροφωτογράφιση και είναι μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας Δυτ. Ελλάδας. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχε με δυο φωτογραφίες: η πρώτη από τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας και η δεύτερη από τον Πύργο Δοτίων, στο Πυργί Χίου που πήρε την 5η θέση. Στην πρώτη θέση ήταν νυχτερινή φωτογραφία που απεικονίζει το ναό του Παρθενώνα, στην Ακρόπολη Αθηνών. 

Επιπλέον, τα έργα των νικητών του ελληνικού σκέλους θα προχωρήσουν στη διεθνή φάση του διαγωνισμού. Οι νικητές της διεθνούς φάσης του διαγωνισμού με τα αντίστοιχα βραβεία πιθανότατα θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο 2022.

To Wiki Loves Monuments είναι ένας διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώνεται από παραρτήματα και ομάδες χρηστών του Wikimedia. Από το 2016 διοργανώνεται και στην Ελλάδα.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ζητήσει από το ευρύ κοινό, τους αναγνώστες και τους χρήστες της Wikipedia, φωτογράφους, χομπίστες κ.ά. να τραβήξουν φωτογραφίες από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις ανεβάσουν στο Wikimedia Commons για χρήση στη Wikipedia.

Ο διαγωνισμός του 2021 διεξήχθη μεταξύ 1-31 Οκτωβρίου. Όλες οι συμμετοχές ήταν πρωτότυπες φωτογραφίες που απεστάλησαν από τους δημιουργούς τους. 

Οι 5 πρώτες φωτογραφίες που βραβεύθηκαν είναι:

1) Παρθενώνας, Ακρόπολη Αθηνών (Megalogiannis)

 

2) Τείχος Νέας Πλευρώνας (Γιώργος Ντέκας)

 

3) Γέφυρα Πορτίτσα, Σπήλαιο Γρεβενών (Jolovema)

 

4) Οδός των Ιπποτών, Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (Ανέζα Παλαιού)

 

5) Πύργος Δοτίων, Πυργί Χίου (Γιώργος Ντέκας)

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: 

https://wlm.wikimedia.gr/