Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών στο Μεσολόγγι

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ο Τομέας Πολιτισμού της Π.Ε. Αιτ/νίας άνοιξε τις ¨πύλες¨ του το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και υποδέχθηκε την έκθεση «Επιλογές Έργων της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» στο Κτίριο Χρυσόγελου, στο Μεσολόγγι.

Αφού χαιρέτησε την εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, η Φλοράνς Χρηστάκη, Πρόεδρος της ΕΕΧ, και ο Νίκος Σταυρακαντωνάκης, μέλος ΕΔΙΠ στην ΑΣΚΤ και μέλος της ΕΕΧ, παρουσίασαν το σκεπτικό της έκθεσης και ανακοίνωσαν την έναρξη συνεργασίας.  

Η έκθεση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών αποτελεί την έναρξη μιας  πολιτιστικής συνεργασίας  που συνδέεται με μια περιοχή που άφησε το αποτύπωμά της  με το έργο της, η διεθνώς αναγνωρισμένη χαράκτρια, Βάσω Κατράκη. Για τον λόγο αυτό, η Μαριάννα Κατράκη, εκπροσωπώντας το Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, αναφέρθηκε στο έργο της μητέρας της και την πολιτιστική παρακαταθήκη  που άφησε. Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Αιτωλικιώτης εικαστικός, Μιχάλης Κότσαρης ως μέλος της ΕΕΧ, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη ανάδειξης αυτής της Τέχνης και των δημιουργών της.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κότσαρης:

«Βρισκόμαστε απόψε εδώ, για να θαυμάσουμε την έκθεση από την επιλογή χαρακτικών έργων από το αρχείο της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. ... Η  Βάσω Κατράκη, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ίδρυσαν την Ένωση το 1987, με μια ομάδα χαρακτών και είναι σημαντικό - ότι το ταξίδι του συγκεκριμένου φορέα συνεχίζεται ως τις μέρες μας, έχοντας στο τιμόνι του, ανθρώπους ικανούς και δραστήριους.

Η Βάσω Κατράκη απόψε, είναι ο συνδετικός μας κρίκος - είναι αυτή το κίνητρο και η έμπνευση ώστε σήμερα, η σημαντική και  ιδιαίτερη αυτή έκθεση  να πραγματώνεται στα μέρη που γεννήθηκε. Από  έναν φορέα, αυτόν της ΈΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΩΝ που η ίδια ως ιδρυτικό της μέλος,  πίστεψε στην αναγκαιότητα της ύπαρξής του και των σκοπών του - και από τον πολιτιστικό οργανισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πλέον στεγάζεται σε αυτό το εξαιρετικής αισθητικής κτίριο, δινόντάς του πολιτιστική πνοή με τον καλύτερο τρόπο!

Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που ανήκω στην Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, και ταυτόχρονα είναι τιμή για τον τόπο μας, το γεγονός  πως  άλλοι δύο  Αιτωλικιώτες χαράκτες έχουν υπάρξει  μέλη της Ένωσης...  ο Γιάννης Λουκάς και ο αγαπημένος μου αδερφός Γρηγόρης Κότσαρης που δυστυχώς και οι δυό τους δεν είναι πια μαζί μας... αλλά το έργο του Γρηγόρη είναι εδώ - και  εκτίθεται σήμερα - ένα χαρακτικό έργο και οι μήτρες του - ένα αποτύπωμα μνήμης - από την σειρά με το αγαπημένο του θέμα  το ποδήλατο.

Και οι τρεις ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό τα σεμινάρια χαρακτικής στον ιστορικό Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Αιτωλικού, για να υπηρετήσουμε  αυτήν την μαγική τέχνη... σεμινάρια που στην πορεία έγιναν μαθήματα και δράσεις, που  συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με μεγάλη συμμετοχή, με  άτομα από την περιοχή μας αλλά και από το Αγρίνιο, την Ναύπακτο, την Πάτρα... από την Πάτρα; ναι και από την Πάτρα - και όλα αυτά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως το Αιτωλικό!

Άρα υπάρχει η θέληση και η διάθεση , υπάρχουν τα άτομα στα μέρη μας που προσπαθούν και παλεύουν να προωθήσουν την Χαρακτική Τέχνη και γενικότερα τον εικαστικό πολιτισμό. Αν όλα όσα έχουμε δώσει στα νέα παιδιά,  μέσα από τα μαθήματα και τα σεμινάρια χαρακτικής,  με το καλό  καρποφορήσουν τότε ναι, θα είναι πολύ όμορφο να μιλάμε για μια περιοχή – ζωντανό εργαστήριο – που καλλιεργεί, αναδεικνύει  και προωθεί την Χαρακτική Τέχνη. Ο Πολιτιστικός του Αιτωλικού, με στοχευμένες ενέργειές του, κατάφερε να πείσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναγκαιότητα λειτουργίας εργαστηρίων χαρακτικής στο Μουσείο Κατράκη, έχουμε κάνει ήδη  μια αρχή, επιμένουμε και αισιοδοξούμε... 

Επίσης, Προγράμματα και δράσεις με ευρωπαϊκή υποστήριξη πραγματοποιήθηκαν ήδη  τα τελευταία χρόνια με την επιμέλεια της κ. Όλγας Δασκαλή σε συνεργασία με το Μουσείο Κατράκη και το Γυμνάσιο Αιτωλικού. Όλα αυτά οφείλονται σε πρωτοβουλίες πολιτών και Συλλόγων.  Άραγε, πόσο δύσκολο είναι  να λειτουργήσει ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη; Να είναι επισκέψιμο, να είναι ένας ζωντανός  χώρος που διαφημίζει την χαρακτική τέχνη και να επικοινωνεί το έργο της συντοπίτισσας μας  και παγκόσμιας χαράκτριας; Υπάρχουν συνάδελφοι Χαράκτες που αγνοούν την ύπαρξή του, δεν υφίσταται καν μια ιστοσελίδα για την προβολή του... Ζητούμε την στήριξη όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν...

Χαιρετίζω λοιπόν την Έκθεση της ΕΝΩΣΗΣ και θέλω να ευχαριστήσω από εδώ τον πρώην  πρόεδρο της Νίκο Σταυρακαντωνάκη, έναν δραστήριο άνθρωπο-  γρανάζι στην λειτουργία και στην παραγωγή έργου της ένωσης, αλλά και στην σημερινή πρόεδρο, την αγαπητή  μας Φλωράνς Χρηστάκη για την προσπάθειά τους να υφίσταται η ένωση Ελλήνων Χαρακτών, για  την συναδελφικότητα τους και την δυναμική τους προσπάθεια να γίνει η Χαρακτική τέχνη πρωταγωνίστρια στον εικαστικό χάρτη της χώρας μας.  Ευχαριστώ επίσης την Υπεύθυνη Πολιτισμού κα Αποστολία Πάστρα, για την πίστη της στην συνεργασία με την Ένωση και την υλοποίηση της έκθεσης.Ελπίζω αυτό το εικαστικό γεγονός, να είναι  το κίνητρο ώστε  να γίνει ο τόπος μας φιλόξενος υποδοχέας Εικαστικού πολιτισμού και ιδιαίτερα της Χαρακτικής Τέχνης. Προτείνω δε κάθε χρόνο  αυτήν την εποχή,  να καθιερωθεί ένας  εικαστικός θεσμός για την Χαρακτική στον τόπο μας, εδώ στο κτίριο Χρυσόγελου, μέσα από τον τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας. Εύχομαι τέλος, το Κτίριο Χρυσόγελου να στέκεται πάντα αντάξιο όλων όσων οδηγούν στο καλό και αγαθό της Τέχνης.

Τέλος, επιθυμώ - συμβάλλοντας στην προσπάθεια της κόρης της Βάσως Κατράκη, της αγαπητής μας Μαριάννας - να συγκεντρώσει αρχειακό υλικό  για την ζωή και το έργο της μητέρας της -  ώστε να δημιουργηθεί μια ψηφιακή  βάση δεδομένων  που τρέχει ήδη με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, να συνεισφέρω με την παρακάτω μαρτυρία:

Η θεία μου, η Ελευθερία Κότσαρη, μου διηγήθηκε κάποτε το εξής περιστατικό στο οποίο ήταν παρούσα - Αιτωλικό δεκαετία 1930, η Βάσω Κατράκη καθισμένη σε ένα μνήμα στο κοιμητήριο του Αιτωλικού, σχεδιάζει σε ένα μικρό τετράδιο την σκηνή της εκταφής οστών από ένα τάφο... της έκανε εντύπωση- όπως μου είπε- η λεπτομερής σχεδιαστική αποτύπωση του κρανίου... 

Σήμερα λοιπόν, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στα εγκαίνια αυτής της σημαντικής έκθεσης με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς,  δηλώνω:

Aπ΄ τα κόκκαλα βγαλμένη η Χαρακτική, μέσα από το μαύρο χώμα ας μας φανερωθεί σαν αστραπή, σαν  φως, σαν πύρινη χαρακιά στις καρδιές μας!»

Διάρκεια Έκθεσης: 20/11/2021 έως 30/01/2022

Η έκθεση λειτουργεί όλες της ημέρες της εβδομάδας (εκτός Σαββάτου) 10:30 – 14:00.