Γυμνάσιο Καλυβίων: Τιμήθηκε η επέτειος του Πολυτεχνείου

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Εκδήλωση αφιερωμένη στην 48η Επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του ΄73 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γυμνάσιο Καλυβίων, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο Διευθυντής κ. Ευστάθιος Πίτσας έκανε μια σύντομη αναφορά στη σημασία και το νόημα εκείνων των γεγονότων και στη συνέχεια προβλήθηκαν φωτογραφίες και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, με το χρονικό των γεγονότων της φοιτητικής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία.

Μαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν κείμενα και ποιήματα για τους αγώνες της σπουδάζουσας νεολαίας και για όσους έχασαν τη ζωή τους προασπιζόμενοι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Θυμίζουμε ότι, η εξέγερση του Πολυτεχνείου πριν ακριβώς από 48 χρόνια, ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η σχολική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να τραγουδούν τον εθνικό μας ύμνο!