Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της «Γρίπης» στα Καλύβια

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Παρουσία πλήθους πιστών και με λιτάνευση της Ιερής Εικόνας  της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ή Παναγία της «Γρίπης», όπως αλλιώς αναφέρεται, εορτάσθηκε σήμερα Κυριακή στα Καλύβια, το θαύμα της Μεγαλόχαρης, τον Νοέμβριο του 1918, όταν «έσωσε» τους κατοίκους από την θανατηφόρα πανδημία της γρίπης.

Το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στη συνέχεια ακολούθησε περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το ναό, ενώ κατόπιν οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν πάνδημα και με θρησκευτική κατάνυξη στην λιτανεία και την Ιερά Παράκληση που τελέσθηκε σε ανάμνηση του θαύματος της Μεγαλόχαρης.

Στο τέλος έξω από την εκκλησία οι πιστοί αφού ασπάζονταν την εικόνα της Παναγίας, ακολούθως έπαιρναν την ευλογία από τον ιερέα και στη συνέχεια λάμβαναν αγιασμό σε μικρά δοχεία!

Μοιράσθηκε στους πιστούς αρτοκλασία, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων πρόσφερε γλυκίσματα στους παρευρισκόμενους.

Το θαύμα της Παναγίας που έσωσε το χωριό μας!

Η γρίπη είχε οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες μικρούς και μεγάλους του χωριού και σαν ύστατη ελπίδα ζητήθηκε από τις Αρχές και τον Μητροπολίτη  Ναυπακτίας, Αμβρόσιο, να έρθει για προσκύνημα η ιερή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Η θαυματουργή εικόνα, συνοδεία χιλιάδων πιστών είχε μεταφερθεί από την ομώνυμη Μονή Προυσού, στο Αγρίνιο, και μετά από λίγες ημέρες κατέφθασε με όλες τις πρέπουσες τιμές, στα Καλύβια, όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι ακολούθησαν την λιτάνευση στους δρόμους του χωριού και προσκύνησαν την Θεία Χάρη της!