Επιτυχημένη εκδήλωση για γυναικολογικά θέματα, στα Καλύβια

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων "Δήμητρα" σε συνεργασία με την Κοινότητα Καλυβίων, με ομιλήτρια την Ιατρό κυρία Ράνια Αντωνάκη- Ζαχαράτου, με θέμα: «Πρόληψη των γυναικολογικών καρκινωμάτων».

Η κα Ράνια Αντωνάκη- Ζαχαράτου είναι Γενική Χειρούργος, με ειδικότητα Μαιευτήρας -Γυναικολόγος και παράλληλα υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κατά την ομιλία της ανέφερε ότι, οι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι καρκίνοι του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος που εμφανίζονται όταν γίνεται πολλαπλασιασμός ανώμαλων κυττάρων.

Υπογράμμισε ότι, οι πέντε βασικοί γυναικολογικοί καρκίνοι είναι ο καρκίνος της μήτρας, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. Άλλες –εξαιρετικά σπάνιες- μορφές γυναικολογικών καρκίνων, είναι των σαλπίγγων και του πλακούντα, που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Επίσης η κα Αντωνάκη- Ζαχαράτου τόνισε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ μεταξύ γυναικών από 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι οι γυναίκες δεν συνδέουν τα παρακάτω 5 σημάδια με γυναικολογικούς καρκίνους, ενώ συνδέονται με αυτούς.

Τα συμπτώματα που συνδέονται με γυναικολογικούς καρκίνους είναι: η κολπική φαγούρα ή κάψιμο, ο πόνος στην κοιλιά ή την πλάτη, η συχνοουρία ή δυσκολία κατά την ούρηση, το φούσκωμα. Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν στις γυναίκες να παρατηρούν τη διάρκεια του κύκλου τους και τα συμπτώματα που έχουν κάθε φορά, ώστε να γνωρίζουν τι είναι «φυσιολογικό» για τις ίδιες και τι όχι.

Τέλος η κα η κα Αντωνάκη- Ζαχαράτου επεσήμανε ότι, επειδή πολλά συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων οι γυναίκες θεωρούν ότι δεν αφορούν το αναπαραγωγικό τους σύστημα, τα αμελούν. Γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν εμφανιστούν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαίρη Ζαπαντιώτη, ο γιατρός Σπύρος Ν. Ζαχαράτος και αρκετές γυναίκες που παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την επιστημονική εισήγηση.

Τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά του covid-19, μέλη του Ερυθρού Σταυρού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κάνοντας θερμόμετρηση ενώ το προσωπικό εταιρίας φύλαξης έκανε τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και rapid test, στην είσοδο.