Αφιέρωμα στη Βίκυ Μπαλωμένου και το Μουσείο Παραμυθιού, από τις Κυπριακές αερογραμμές

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Στο Μουσείο Παραμυθιού Κύπρου που έχει ιδρύσει η συμπατριώτισσά μας Βίκυ Μπαλωμένου κάνει αφιέρωμα στο πρόσφατο τεύχος του, το ταξιδιωτικό περιοδικό ¨Welcome¨ των αερογραμμών Hermes, ένα Μουσείο με πολλές δράσεις για τα παιδιά, το οποίο λειτουργεί επιτυχώς εδώ και τέσσερα χρόνια στην Λευκωσία!

Ο τίτλος της συνέντευξης και του αφιερώματος που επιμελήθηκε η Ρομίνα Ξυδά, είναι:

Βίκυ Μπαλωμένου - “Dream a little dream”

Ως παιδί λάτρευε τους θρύλους και τους μύθους, όταν μεγάλωσε κρατούσε μια συλλογή παραμυθιών από ολόκληρο τον κόσμο. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Μουσείο Παραμυθιού στη Λευκωσία της Κύπρου.

«Ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή θεραπεύτρια». Με αυτήν την ιδιότητα, η Βίκυ Μπαλωμένου ξεκίνησε αρχικά να αξιοποιεί τα παραμύθια στην ψυχοθεραπεία, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ίδρυσε το Μουσείο Παραμυθιού:«Σκέφτηκα ότι ένα τέτοιο μουσείο θα έφερνε τα παιδιά σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση και την άυλη πολιτισμική κληρονομιά των παραμυθιών.

Μαζί με το σύζυγό μου, Φώτη Κακογιάννη και με φίλους εξειδικευμένους σε θέματα εκπαίδευσης και λογοτεχνίας, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του οράματος μας, δημιουργώντας το Μουσείο Παραμυθιού, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στοχεύει στη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς, στην ανάδειξη της οικουμενικότητας του παραμυθιού, στη γνωριμία άλλων πολιτισμών μέσω των παραμυθιών τους και στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

Εδώ, μικροί και μεγάλοι μπορούν να εξερευνήσουν το παραμύθι μέσα από διαδραστικά εκθέματα, να θαυμάσουν σπάνια βιβλία και να μελετήσουν το παραμύθι μέσα από τη συλλογή που φιλοξενεί το μελετητήριο. Επίσης, υπάρχουν πολλά προγράμματα που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, να ενδυναμώσουν να αγαπήσουν την ανάγνωση και τα βιβλία».

Μιλώντας με τη Βίκυ Μπαλωμένου, εύκολα αντιλαμβάνεσαι πως τα σχέδιά της αναφορικά με το Μουσείο Παραμυθιού αποκτούν, μέρα με τη μέρα, τη μορφή ενός ονείρου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παραμύθια: «Το όραμά μας για το Μουσείο Παραμυθιού είναι να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα για τα παιδιά, προάγοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Επίσης, σχεδιάζουμε την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα παιδικά μουσεία και οργανισμούς στο εξωτερικό.

Ήδη συμμετέχουμε στο European Fairy Tale Route Association και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon. Στόχος μας είναι η ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών και η ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δράσεων, που θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Στους μακροχρόνιους στόχους μας συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, και η δημιουργία Ακαδημίας, που θα πραγματοποιεί έρευνες και μελέτες που αφορούν το παραμύθι ή αλλιώς τις ιστορίες που έχουν πάντα καλό τέλος».

Σύνδεσμος:

https://el.hermesairports.com/discover-cyprus/magazine-issuu