Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Φωτογραφίες από διάφορες δράσεις της Αερολέσχης Αγρινίου τα τελευταία χρόνια μας παρουσιάζει ο συμπατριώτης μας, Γιώργος Καρδαράς. Εικόνες από τους χώρους του παλιού Πολιτικού Αεροδρομίου Αγρινίου (και έδρα της λέσχης), από την πίστα απογείωσης της ¨Παναγίας Βλαχέρνας¨ καθώς και από την ευρύτερη περιοχή.
Ιστορική Αναδρομή Αερολέσχης Αγρινίου
Η ίδρυση της Αερολέσχης Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το 1975 από τον Βασίλειο Κοντογεώργο (απόστρατο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας - με πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια) ο οποίος κατάγεται από τον Άγιο Βλάσιο, με σκοπό την ανάπτυξη του Αεραθλητισμού στο Αγρίνιο και γενικότερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Η έδρα της λέσχης ήταν και είναι το παλαιό Πολιτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου, στο Δοκίμι, το οποίο παρεχωρήθη στην λέσχη από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
Το πρώτο τμήμα που δραστηριοποιήθηκε ήταν το τμήμα του Αερομοντελισμού. Ήταν φυσικά και το πιο ευπρόσιτο για την εποχή του. Πολλά μέλη έφτιαξαν και πέταξαν τα μοντέλα τους, στα χρόνια που πέρασαν.
Το 1987 ξεκίνησε το τμήμα του Αιωροπτερισμού. Ένα σύνολο από μέλη κάλεσαν εκπαιδευτή από Αθήνα και ξεκίνησαν την εκπαίδευση. Κάποιοι από αυτούς ολοκλήρωσαν κάποιο εγκατέλειψαν. Η αρχή σε πτήση με πτητική συσκευή έγινε. Τα μέλη που ολοκλήρωσαν, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, συναντήσεις και πρωταθλήματα με πολλές επιτυχίες ανα την επικράτεια.
Η εμφάνιση του Αλεξιπτώτου πλαγιάς δεν άφησε ασυγκίνητους τους πρωτεργάτες του Αιωροπτερισμού. Το καλοκαίρι του 1990 η πρώτα ομάδα ήταν γεγονός. Η ευπροσιτότητα του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς έδωσε γρήγορη εξέλιξη στο τμήμα, το οποίο κατάφερε, αν και νεοσύστατο, σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας, να οργανώσει με επιτυχία την πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση τον Νοέμβριο του 1990 στην Παντάνασσα Τριχωνίδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν η πρώτη εκδήλωση του είδους και η προσέλευση θεατών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Από τότε έχουν γίνει πολλά. Συνεχείς πανελλήνιες συναντήσεις και πρωταθλήματα έχουν οργανωθεί από το τμήμα έως συμμετοχή αθλητών μας σε παγκόσμια πρωταθλήματα.
Η δεκαετία του ΄90 όμως, στο ξεκίνημά της, σημαδεύτηκε και από ένα ακόμα ενδιαφέρον γεγονός. Την οργάνωση του τμήματος Υπερελαφρών. Μέλη της λέσχης κάλεσαν εκπαιδευτή από την Αθήνα και εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό του Μοτοαιωροπτέρου (μοτοαετός). Αυτό έγινε στα τέλη του 1991. Κατόπιν αγοράστηκε μοτοαιωρόπτερο από την λέσχη και οι πτήσεις αποτέλεσαν καθημερινή ενασχόληση των χειριστών.
Η εξέλιξη συνεχίστηκε και το τμήμα ώριμο πια οργάνωσε την πολύ επιτυχημένη πρώτη πανελλήνια συνάντηση υπερελαφρών, τον Οκτώβριο του 1995. Η συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και για δύο μέρες ο ουρανός του Αγρινίου γέμισε από τα πολύχρωμα φτερά των αεροσκαφών, το θέαμα εκπληκτικό.
Η άλλη σημαντική εξέλιξη για το τμήμα Υπερελαφρών ήταν η απόκτηση του Αεροπλάνου Coyote της εταιρείας Rans το 1997. Το τμήμα μετεξελίχθηκε και προς την κατηγορία των αεροσκαφών του τύπου 3AXIS που μεσουρανούν σήμερα και η εξέλιξη συνεχίστηκε αδιάκοπα.
Ο επόμενος σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της Αερολέσχης είναι η ίδρυση Εκπαιδευτικού Κέντρου Χειριστών Υ.Π.Α.Μ. (Υπερελαφρών Πτητικών Αεραθλητικών Μηχανών) τον Μάιο του 2008. Είναι ένα από τα πρώτα πέντε επίσημα εκπαιδευτικά κέντρα ανεγνωρισμένα από την ΥΠΑ και το πρώτο με σχολή W/S και Αυτόγυρου.
Αρκετές δεκάδες χειριστές πέρασαν από τα θρανία του κέντρου και απέκτησαν επίσημο πτυχίο χειριστού.
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα της Αερολέσχης Αγρινίου:
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Γιώργου Καρδαρά:
Προσοχή: Οι φωτογραφίες προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Για οποιαδήποτε χρήση κάποιων από αυτές, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Γιώργο Καρδαρά για να σας δοθεί η σχετική άδεια.