Τα εγκαίνια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στα Καλύβια, το 1984

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Στις 29 Ιουλίου του 1984 στα Καλύβια, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα επίσημα εγκαίνια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, το οποίο ανεγέρθη επί προεδρίας Ευθύμιου Χρυσικού, και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς το 1944.

Το συμβούλιο της Κοινότητας Καλυβίων με σχετική απόφασή της που πάρθηκε στα μέσα του 1983, αποφάσισε να προχωρήσει αρχικά με δική της χρηματοδότηση, ύψους 500 χιλιάδων δραχμών, στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης και κατόπιν να υλοποιήσει το έργο κατασκευής του Μνημείου, στη θέση «Φυλάκιο» όπου ήταν ο ιστορικός τόπος μαρτυρίας.

Μάλιστα την ίδια περίοδο, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση επί του θέματος στο Μεσολόγγι, μεταξύ του τότε Νομάρχη Β. Γιαννακούλια και εκπροσώπων του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλυβίων, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης του Μνημείου, με χρηματοδότηση σε α΄ φάση από το ταμείο της Κοινότητας Καλυβίων και σε β΄ φάση ολοκλήρωση των εργασιών από χρήματα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε συνέντευξή του ο Ευθύμιος Χρυσικός στην εφημερίδα «Αγρίνιο» τον Αύγουστο του 1983, ανέφερε χαρακτηριστικά στην αείμνηστη συμπατριώτισσά μας Λένα Ταλαμάγκα:

«Μέσα σ’ αυτούς τους 7 μήνες της προεδρίας μου πρώτη απόφαση και πίστωση να γίνει το μνημείο των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών από τα στρατεύματα κατοχής (των Γερμανών) και τους τιμούμε με την ανέγερση μνημείου στο χώρο της εκτέλεσής τους. Ήδη η όλη η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Το έργο προχωρεί και έχει συνεδριάσει η Επιτροπή κρίσεως Ανέγερσης Μνημείων Πεσόντων στην Κοινότητα Καλυβίων και έχει εγκριθεί από την επιτροπή και εντός των ημερών υπογράφεται το πρωτόκολλο εγκρίσεως κι έτσι ξεκινά το όλο έργο.

Και εδώ έρχομαι να ευχαριστήσω και το Κοινοτικό Συμβούλιο και σαν άνθρωπος το Νομάρχη Αιτ)νίας κ. Βαγγέλη Γιαννακούλια για την πλήρη συμπαράσταση δίνοντας και την προφορική του διαβεβαίωση πως θα βοηθήσει, οικονομικά στην αποπεράτωση του όλου έργου».

Να θυμίσουμε ότι λίγο καιρό πριν είχε αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση με το νόμο 1285/1982 που ψήφισε η Βουλή, με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τον Μάρτιο του 1984 η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με τον ¨θόρυβο¨ που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα της «μη χρηματοδότησης» της Κοινότητας Καλυβίων από τη Νομαρχία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής: «Επίσης εκτελείτε το έργο διαμόρφωση χώρου για ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης που χρηματοδοτείτε από το πρόγραμμα Δ.Ε. (Δημοσίων Επενδύσεων) με το ποσό 1.500.000 δραχμών».

Το σημαντικό αυτό έργο άρχισε να κατασκευάζεται υπό την επίβλεψη του Αγρινιώτη Μηχανικού, Κωνσταντίνου Παππά και μέχρι το καλοκαίρι του 1984 είχε ολοκληρωθεί.

Τα εγκαίνια και ο πρώτος επίσημος εορτασμός στο νεόδμητο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιήθηκαν από την Κοινότητα Καλυβίων, όπου ο αείμνηστος Πρόεδρος, Ευθύμιος Χρυσικός εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, μελών του Συμβουλίου Καλυβίων, εκπροσώπων τοπικών φορέων, συγγενών των θυμάτων και κατοίκων του χωριού μας.

Έρευνα και επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

- Ευχαριστούμε την κα Μαρία Ευθ. Χρυσικού για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Πηγή: Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου - Αρχείο τοπικής εφημερίδας «ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ» (29/08/1983 και 26/03/1984)

 

 

Επιμνημόσυνη δέηση επί επετείω Εθνικής Εορτής στον Μνημείο Πεσόντων, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων

 

 

Κατάθεση στεφάνου επί επετείω Εθνικής Εορτής από τον Ευθύμιο Χρυσικό, στον Μνημείο Πεσόντων, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων