Ιστορικά μοναστήρια και ναοί της Αιτωλοακαρνανίας

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει μια πλούσια ιστορική και θρησκευτική παράδοση με πολλές Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς που βρίσκονται σε πανέμορφες περιοχές του νομού μας και τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί κάποιος. Δείτε φωτογραφίες που ευγενικά μας παραχώρησε ο συμπατριώτης μας, Γιώργος Καρδαράς.

Αγία Τριάδα του Μαύρικα

Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα είναι βυζαντινός ναός που χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη λίμνη Λυσιμαχία και το Αγρίνιο. Από το 1969 έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο. Σήμερα βρίσκεται μισοβυθισμένος λόγω των προσχώσεων που επί αιώνες συγκεντρώνονταν στις ακτές της λίμνης.

 

Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου Ξηρομέρου

Το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Λιγοβιτσιάνας είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Λιγοβίτσι, στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου ακριβώς πάνω από την φυσική λίμνη Οζερός. Η Ιερά Μονή βρίσκεται σε ύψωμα, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει.

 

Αγία Ελεούσα Κλεισούρας

Η Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσης βρίσκεται στο 20ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Μεσολογγίου – Αγρινίου, σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Αιτωλοακαρνανίας, την Κλεισούρα. Στο κακοτράχαλο φαράγγι της Κλεισούρας, η Ιερά Μονή θυμίζει ¨μετεωρίτικο¨ μοναστήρι έτσι όπως είναι καρφωμένο στην κορυφή του βουνού Αράκυνθου, αποτελεί κέντρο και σημείο αναφοράς της θρησκευτικής ζωής της περιοχής.

 

Άγιος Γεώργιος Αγγελοκάστρου

Στον περίοπτο λόφο του Αγγελοκάστρου στο κέντρο περίπου του ερειπωμένου φρουρίου, υψώνεται ο ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου. Το φρούριο όπως μαρτυρεί το όνομά του, ίσως είναι κτίσμα των Αγγελοδουκάδων Κομνηνών. Η ίδρυσή του τοποθετείται στα μέσα στα μέσα του 13ου αιώνα. Ο λόφος περιβαλλόταν από διπλό τείχος λείψανα του οποίου σώζονται και σήμερα και ιδιαίτερα δυτικά του ναΐσκου. Το 1914 οι κάτοικοι του σημερινού χωριού, ή ίσως και με πρωτοβουλία της Μονής Παντοκράτορα, που βρίσκεται στον απέναντι ανατολικό λόφο, ξανάχτισαν το ναό, αλλά δεν διατήρησαν το αρχικό του σχέδιο.

 

Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός Αρακύνθου

Στη νότια πλευρά του όρους Αράκυνθος και βορειοανατολικά του Κεφαλόβρυσου Αιτωλικού, σε μία απότομη και δυσπρόσιτη πλαγιά, ο ταξιδιώτης παρατηρεί το άνοιγμα ενός μικρού σπηλαίου. Εκεί είναι καλά κρυμμένος ο ναός του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού, που εντοπίστηκε από κάτοικο του Αιτωλικού, ονόματι Βογιατζή, περίπου το 1900 και που σύμφωνα με την παράδοση διαμορφώθηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και υπήρξε μεγάλο ασκητικό μοναστηριακό κέντρο την εποχή του Μεσαίωνα.

 

Βυζαντινός Ναός Πέτρου & Παύλου Τριχωνίδος

Βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας, στο δρόμο Δογρής – Νερομάνας, σε απόσταση ΒΑ της Δογρής, πάνω σε ένα λόφο ύψος 400 μ. με το τοπωνύμιο Παλιομονάστηρο, σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης με οχύρωση εντός της οποίας βρίσκεται το ερειπωμένο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων.

 

Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεοχωρίου Μεσολογγίου

Στο λόφο του Ταξιάρχη,στη διαδρομή για την παραλία του Λούρου, βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στους Αρχιστράτηγους Μιχαήλ και Γαβριήλ και στις λοιπές Ασώματες Δυνάμεις. Ακριβής ημερομηνία της αποπεράτωσης του δεν είναι γνωστή ,η μοναδική ημερομηνία που διασώζεται είναι αυτή της κτίσης του ηγουμενείου που χρονολογείται το 1742.

 

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βλοχού 

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού είναι ορθόδοξο μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται κοντά στο Καινούργιο Αγρίνιου. Σε αυτό βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας της Ωραιοτάτης. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα. Έγινε επανίδρυσή του όμως στα μέσα του 16ου αιώνα.Το μοναστήρι τώρα λειτουργεί κανονικά και είναι επισκέψιμο για τον κόσμο, καθημερινά.

 

Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς στην Γαβαλού

Η ιστορική Μονή Παναγίας της Κατερινούς βρίσκεται στα νότια της λίμνης Τριχωνίδας, σε πυκνόφυτη περιοχή και στη βόρεια πλαγιά του όρους Αρακύνθου, τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Γαβαλού Μακρυνείας, του Δήμου Αγρινίου.Η Ιερά Μονή Κατερινούς διά μέσω των αιώνων υπήρξε πνευματική εστία, εθνική, κοινωνική και μορφωτική. Ανέπτυξε πλούσια πνευματική, επαναστατική, οικονομική και φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://kardarasg.gr/index.php