Στέφανος Μ. Μακρής: ¨Ημερολόγια μοτοσυκλέτας¨

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ένα ταξίδι στην ιστορία και την συλλογική μνήμη της πατρίδας μας, πραγματοποίησε πρόσφατα με την μοτοσυκλέτα του, ο συμπατριώτης μας Στέφανος Μ. Μακρής, ο οποίος επισκέφθηκε την Δομνίστα Ευρυτανίας, τη γέφυρα στον Γοργοπόταμο, αλλά και το μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας, προορισμοί με πανέμορφα τοπία αλλά και με βαρύνουσα ιστορική παρακαταθήκη.

Ο Στέφανος Μακρής, ο οποίος κατάγεται από τα Καλύβια, εργάζεται σε τεχνικά έργα ως χειριστής ανυψωτικού γερανού, στο νομό Μαγνησίας, ενώ η οικογένειά του διαμένει στην όμορφη Μυτιλήνη!

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, «για όσους με ξέρουν, η αγάπη μου για τη μοτοσυκλέτα ξεκίνησε από μικρή ηλικία και συνεχίζεται... Όταν ταξιδεύεις με μηχανή σε διάφορους προορισμούς αποτελεί για τον αναβάτη μια ξεχωριστή εμπειρία, με πολλές συγκινήσεις, εναλλαγές σε τοπία και χώρους... Μετά από αρκετές μοτοσυκλέτες διαφόρων κατηγοριών που είχα στο παρελθόν και την εμπειρία που απέκτησα με το πέρασμα των χρόνων, αυτή την περίοδο, βάσει των τωρινών μου απαιτήσεων, είμαι κάτοχος μίας touring (ταξιδιάρας) μοτοσυκλέτας 1600 κυβικών.

Από κει και πέρα προσπαθώ στα ταξίδια μου εκτός από την αστείρευτη επιθυμία για νέους προορισμούς και την άμεση επαφή με τη φύση που έχεις πάνω στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας, να επισκέπτομαι και τόπους ιστορικής σημασίας....

Μιλώντας για το πιο πρόσφατο ταξίδι που έκανε πριν λίγες μέρες αναφέρει ότι, «οι διαδρομές που επέλεξα περιελάμβαναν τη Δομνίστα, την Υπάτη, την γέφυρα του Γοργοποτάμου, όπου εκεί μου κέντρισε το ενδιαφέρον ένα ποίημα του συμπατριώτη μας Φάνη Δημούση, που ήταν γραμμένο σε μια πλάκα…

Ακολουθώντας έναν μικρό επαρχιακό δρόμο πραγματικά στη μέση του πουθενά  βρέθηκα πάνω στο Μνημείο των Αυστραλών πεσόντων που ομολογουμένως δεν είχα ακούσει ποτέ για την ιστορία τους.

Τελικός "ιστορικός" προορισμός του ταξιδιού του Στέφανου Μ. Μακρή ήταν το μαρτυρικό Δίστομο, στη Βοιωτία.....Υπογραμμίζει εμφατικά ότι, «η ιστορία του μαρτυρικού χωριού είναι γνωστή, αν όχι σε όλους τουλάχιστον στους περισσότερους… Το μένος των ναζιστών ¨ζωντανό¨, αποτυπωμένο σε ηλικίες δίπλα στα ονόματα των θυμάτων που αναγράφονται στις πλάκες του Μαυσωλείου, που έχει φτιαχτεί για να θυμίζει το ολοκαύτωμα των θυμάτων. Το στίγμα των συναισθημάτων του επισκέπτη  μένει για πάντα χαραγμένο στη ψυχή του…»

Ας ¨ταξιδέψουμε¨ νοερά στους ιστορικούς αυτούς τόπους, με τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο συγχωριανός μας Στέφανος Μ. Μακρής:

Το ολοκαύτωμα του Διστόμου (Βοιωτία)

Ήταν Σάββατο πρωί, στις 10 Ιουνίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην κωμόπολη του Διστόμου, του νομού Βοιωτίας. Αυτή η μέρα έμελλε να μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο ειδεχθείς σφαγές αμάχων από τις Γερμανικές δυνάμεις. Στρατιώτες των SS μπήκαν στο χωριό και δολοφόνησαν άνδρες, γυναίκες, ακόμη και πολλά παιδιά.

Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν στα επίσημα έγγραφα συνολικά τους 228, εκ των οποίων 117 γυναίκες, 111 άντρες και ανάμεσά τους ήταν και 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Το ολοκαύτωμα του Διστόμου υπήρξε «μία από τις χειρότερες ωμότητες ολόκληρου του πολέμου». 

Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης του Διστόμου, όπου στον πρώτο όροφο είναι αναρτημένες σε ειδική αίθουσα, οι φωτογραφίες όλων των θυμάτων, καθώς και ειδικός χώρος φωτογραφίας του οστεοφυλακίου, που βρίσκεται ατόφιο στο ειδικό Μαυσωλείο στο λόφο Κάναλες του Διστόμου. Στον προθάλαμο, υπάρχει ιστορικό υλικό εφημερίδων και περιοδικών εκδόσεων της εποχής με άρθρα φωτογραφίες και ντοκουμέντα.

 

 Η Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942 (Φθιώτιδα)

Η Μάχη του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942, μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ που συνεργάστηκαν με συντονισμό Βρετανών σαμποτέρ, εναντίον κυρίως Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας και η διακοπή της σιδηροδρομικής επικοινωνίας επί έξι εβδομάδες. Θεωρείται μια σημαντική επιτυχία της Αντίστασης που έδρασε ενωμένη.

 

Δομνίστα Ευρυτανίας: Η επίσημη κήρυξη του ένοπλου Αγώνας της Εθνικής Αντίστασης 

Η Δομνίστα είναι ένα ακόμη ιστορικό χωριό της Ευρυτανίας που πρόσφερε πολλά κάθε φορά που αυτό κρινόταν αναγκαίο για την ελευθερία αυτού του τόπου. Η μοίρα όμως της επεφύλασσε να γραφτεί στην ιστορία για κάτι πολύ σπουδαίο, στις 7 Ιουνίου του 1942 στην πλατεία του χωριού κηρύχθηκε επίσημα από τον Άρη Βελουχιώτη ο ένοπλος Αγώνας της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των κατοχικών δυνάμεων. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις μνήμης στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που έχει στηθεί γι’ αυτό το σκοπό.

 

 

Φράγμα Ευήνου, Άγιος Δημήτριος Ορεινή Ναυπακτία