Η επίσημη παρουσίαση ιστορικού τόμου για το 1821, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Αγρίνιο μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας και η Κίνηση Πολιτών «ΔΡΩ» όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η επανάσταση του 1821 στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας», ενώ μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών ήταν και ο συγχωριανός μας, δικηγόρος Ιωάννης Γρ. Διονυσάτος.

Στην εκδήλωση που έγινε ανήμερα της επετείου της Απελευθέρωσης του Βραχωρίου, αρχικά μίλησε ο κ. Ευθύμιος Αδάμης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν με τα γραπτά τους ιστορικά κείμενα ώστε να ολοκληρωθεί το βιβλίο και να αποτελέσει στη συνέχεια έναν χρήσιμο και πολύτιμο ¨οδηγό¨ για τους αναγνώστες και τους μελετητές της τοπικής ιστορίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Δρ. Κατσαγάνη Γεωργία, Σύμβουλος Α΄ Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η οποία είπε ότι, ο ιστορικός αυτός τόμος περιλαμβάνει 23 εργασίες από αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Καλύπτει το ζήτημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο θεματικά (πολεμικά γεγονότα, διοίκηση, οικονομία) όσο και γεωγραφικά, διότι υπάρχουν αναφορές για όλες τις περιοχές που κάλυπτε ο τότε διοικητικός-γεωγραφικός όρος "Δυτική Στερεά Ελλάδα".

- η Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικός Τέχνης, από το Μουσείο Μπενάκη, παρουσίασε με διαφάνειες και ιστορικές επεξηγήσεις, πολλές προσωπογραφίες αγωνιστών, έγγραφα και ζωγραφικούς πίνακες από την περίοδο της επανάστασης και του αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

- ο Ιωάννης Γρ. Διονυσάτος, Δικηγόρος Αγρινίου, μίλησε με θέμα: «Βραχώρι, 11 Ιουνίου 1821, το ιστορικό της πολιορκίας» ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μια μεγάλη μέρα ξημέρωσε για το Βραχώρι και για την περιοχή του Κάρλελι. Η αυγή του Σαββάτου της 11ης Ιουνίου 1821 θα βρει το Βραχώρι ελεύθερο από τον Τούρκο κατακτητή… Το βράδυ της ίδιας μέρας είχε πλέον ολοκληρωθεί η παράδοση του τούρκικου οχυρού του Βραχωρίου στους Έλληνες πολιορκητές που ξεκίνησε το βράδυ της 10ης Ιουνίου 1821.

Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης της Τουρκικής Φρουράς του Βραχωριού, που αποτελούνταν από 1000 περίπου Τουρκαλβανούς, εκτιμάται πως εξουδετερώθηκε, ενώ από το συνολικό πληθυσμό των πέντε χιλιάδων (5.000) Οθωμανών και Εβραίων κατοίκων της πολίχνης του Τουρκικού οχυρού του Βραχωριού θεωρούμε ότι τουλάχιστον 3-4 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της πολιορκίας ή τις μέρες που ακολούθησαν την κατάληψη της πόλης από τις επαναστατικές δυνάμεις των ραγιάδων».

Τέλος, μετά το πέρας  της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του cafe BBQ Bar «Διόσκουροι» συνεχίστηκε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας για την συλλογή υπογραφών πολιτών, υπέρ της παραμονής στο Αγρίνιο του Πανεπιστημιακού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.