Κορύφωση εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης του Βραχωρίου

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Παρουσία της Πρόεδρου της  Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Βραχωρίου, την 11η Ιουνίου 1821.

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τελέστηκε το πρωί, Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στο Αγρίνιο.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Παρόντες οι Βουλευτές Κ. Καραγκούνης,Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραΐτης, Δ. Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Ν. Φαρμάκης, ο Υποστράτηγος Λ. Γιοβάνης, οι Δήμαρχοι Κ.Λύρος, Σπ. Κωνσταντάρας, Γ.Κατσούλας, Γ.Αποστολάκης, Γ. Τριανταφυλλάκης, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές και εκπρόσωποι φορέων και  συλλόγων της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ιστορικός Ανθή Παπαθανασίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για τη δικαιοσύνη του παρόντος και για τη δικαιοσύνη των αιώνων, το προσκλητήριο των ηρώων, στη λαμπρή τούτη στιγμή: Γιωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, Αλεξάκης Βλαχόπουλος, Γιώτης Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Στάϊκος, Θοδωράκης Γρίβας, Γώγος Μπακόλας, Ανδρέας Ίσκος, Δημήτρης Μακρής,  Κώστας Σαδήμας, Σωτήρης Κοτζαμάνης, Πέτρος Ντόβας, Αναγνώστης Καραγιάννης. Όλοι αυτοί, τα μεγάλα πρόσωπα της Αρχής μας! Και έσμιξαν με τους άλλους Μεγάλους της Επανάστασης του 1821 και ακολούθησαν τη δημιουργική της πορεία.  Όλοι μαζί, μίλησαν με το καργιοφίλι και την ασημένια πάλα, εγείροντας σε διαρκή χρόνο, την ένταση μιας φλόγας, για Αρετή και Ελευθερία».

Αμέσως μετά, η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων διασχίζοντας την οδό Τσικνιά. Κατά μήκος της οδού είχαν στοιχηθεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου μαζί με μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων της πόλης.

Στην πλατεία Μαρίας Δημάδη τελέστηκε επιμνημόσυνη  από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Κατάθεση στεφάνων από φορείς, στο μνημείο 11ης Ιουνίου 1821

Να θυμίσουμε ότι, χθες Πέμπτη (10/06) με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στο  Mνημείο της 11ης Ιουνίου ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης. 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο συμβολισμό της σημερινής ημέρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η 11η Ιουνίου 1821 είναι μία από τις κορυφαίες ιστορικές στιγμές του Αγρινίου. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις εορταστικές εκδηλώσεις  υποδηλώνει  τον υψηλό συμβολισμό και την αξία της επετείου».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, τους επικεφαλής και εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, εκπροσώπους των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Αρχών, συλλόγους και φορείς της πόλης.