Χρήστος Α. Αντωνόπουλος: Αφοσιωμένος με το body building

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Ο συγχωριανός μας Χρήστος Α. Αντωνόπουλος ασχολείται ερασιτεχνικά επί 25 χρόνια με τον αθλητισμό και ειδικά με το body building και στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, μας μιλά για το έντονο πρόγραμμα εκγύμνασης και υγιεινής διατροφής που ακολουθεί, αλλά και τις ξεχωριστές εμπειρίες του.

1) Χρήστο πόσα χρόνια ασχολείσαι με την εκγύμναση και την βελτίωση της σωματοδομής σου; Πως ξεκίνησες αρχικά, ακολούθησες κάποιο έτοιμο πρόγραμμα σε γυμναστήριο ή το έφτιαξες μόνος σου;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ζητούσα από μικρός στον πατέρα μου να μου φτιάξει βάρη χωρίς ουσιαστικά να έχω ιδέα πως να τα χρησιμοποιήσω…

Το 1996 ξεκίνησα στο γυμναστήριο του Δημήτρη Διώτη, ήταν ένας υπόγειος χώρος και μάλιστα εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα και ειδικά στο Αγρίνιο, δεν πιστεύω ότι υπήρχαν οι κατάλληλες γνώσεις για την σωματοδόμηση,  γνωστό ως Body building… Όσο όμως περνούσαν τα χρόνια μαθαίναμε και γινόμασταν καλύτεροι από διάφορες εκδηλώσεις και περιοδικά της εποχής αλλά και κάποιους ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν εκτός συνόρων, για να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το άθλημα.

2) Η άσκηση και η γυμναστική είναι χρήσιμη για όλους. Όμως θα λέγαμε ότι εσύ είσαι προσηλωμένος σε ένα διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης. Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία που έχει η εκγύμναση για ¨χτίσιμο¨ σωματοδομής και αύξηση της μυϊκής μάζας;

Σωστά, το να γυμνάζεσαι είναι χρήσιμο και επωφελές για όλους και για κάθε ηλικία. Η φιλοσοφία για εμένα είναι ότι το body building ή κατά την ελληνική ονομασία, σωματοδόμηση, είναι ένα άθλημα που πρέπει να αφιερωθείς 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, γιατί το ¨κλειδί¨ είναι η διατροφή… Επί τοις ουσίας το πρόγραμμα ξεκινά από την ώρα που θα ξυπνήσεις έως την ώρα που θα κοιμηθείς, δηλ. 70 λεπτά διατροφή και 30 λεπτά προπόνηση.

3) Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να κάνει το συγκεκριμένο είδος άσκησης. Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο ώστε να μάθει που και πως θα προπονηθεί, ποιο πρόγραμμα είναι κατάλληλο, πόσο ασφαλές για την υγεία του και πως θα φτάσει στον επιδιωκόμενο στόχο;

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο έχουν να κάνουν από το τι ζητά ο κάθε ενδιαφερόμενος αθλούμενος, επί παραδείγματι, αδυνάτισμα, μυϊκή υπερτροφία ή κάτι πιο απαιτητικό.

4) Ποιο είναι το πρόγραμμα εκγύμνασης που ακολουθείς καθημερινά ή εβδομαδιαία; Ασκήσεις και διαιτολόγιο που ακολουθείς;

Τα προγράμματα που ακολουθώ αυτή την εποχή έχει να κάνει με το γνωστό ¨στέγνωμα¨ που λέμε, δηλαδή χάσιμο λίπους και σωματικών υγρών. Η προπόνηση είναι 6 ημέρες την εβδομάδα, με ασκήσεις και αερόβια άσκηση, γεύματα ζυγισμένα και χαμηλά σε υδατάνθρακες.

5) Ποιες δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει και ποιες ¨θυσίες¨ έχεις κάνει ώστε να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα που σου αρέσει;

Οι δυσκολίες καταρχάς είναι ότι, μένω στο χωριό και πρέπει κάθε μέρα να μετακινούμε προς το Αγρίνιο ώστε να πηγαίνω στο γυμναστήριο, με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλ. χρόνος και έξοδα καθημερινά. Οι θυσίες είναι σίγουρα πολλές και θυμάμαι κάτι που μου έχει μείνει στη μνήμη μου είναι ότι, σαν νέος δεν είχα αρκετό χρόνο για βόλτα τα απογεύματα με τους φίλους μου, αφού πάντα ήμουν στο γυμναστήριο.

6) Ασχολούνται πολλοί με αυτή την αθλητική εκγύμναση. Στο χωριό μας υπάρχουν άλλοι που κάνουν το ίδιο; Συμμετείχες ποτέ σε επίσημες εκδηλώσεις ή αγώνες;

Γενικά πιστεύω ότι, με την εκγύμναση ασχολείται πολύ κόσμος, όμως με το body building ασχολούνται πιο λίγοι, διότι καθημερινά έχει ¨έντονα¨ στοιχεία, όπως οι μυϊκοί πόνοι από την ένταση και την πίεση στο σώμα από τα πολλά βάρη αλλά και της επίπονης και απαιτητικής άσκησης. Στο χωριό μας υπήρχαν άτομα αλλά παρά πολύ λίγα που ασχολήθηκαν… Σε αγώνες δεν είχα την τύχη να συμμετάσχω και να διαγωνιστώ με άλλους, αφού όταν ξεκίνησα σχεδόν δεν υπήρχαν πολλοί διαγωνιστικοί αγώνες στην Ελλάδα, ενώ τώρα, κυρίως λόγω των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είναι στα σχέδια μου.

7) Έχεις δημιουργήσει στο σπίτι σου και το δικό σου μικρό γυμναστήριο. Φαντάζομαι ότι κατά την περίοδο της πανδημίας βρήκες τον τρόπο για να γυμνάζεσαι;

Με την πανδημία ναι τα πράγματα άλλαξαν, έκλεισαν τα γυμναστήρια, οπότε έπρεπε να κάνω κάτι δικό μου για να μπορώ να παραμένω σε καλή ¨φόρμα¨, οπότε έκανα ένα μικρό χώρο άθλησης στο σπίτι μου.

8) Τι σου έχουν πει φίλοι σου ή συμπολίτες μας για την γυμναστική που κάνεις και τον σωματότυπό σου;

Πιστεύω στον περισσότερο κόσμο αρέσει αυτό που βλέπει, θυμάμαι συγκεκριμένα ένα περιστατικό όπου περπατούσα με την γυναίκα μου στο Αγρίνιο και με σταματά ένα αξιολάτρευτο γεροντάκι και μου λέει: «και εγώ σαν εσένα θα ήθελα να ήμουν όταν ήμουν νέος, μπράβο ΜΑΣΙΣΤΑ!!!»

9) Ποια μηνύματα θα ήθελες να στείλεις σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ενδυνάμωση και τη βελτίωση των σωματικών δυνατοτήτων τους;

Το βασικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι το γυμναστήριο ή γενικότερα η γυμναστική, είναι ο πιο μεγάλος ¨ψυχολόγος¨… εκτός βέβαια από τα οφέλη που έχει στην γενική υγεία και βεβαίως στην διαμόρφωση του σώματος. Σε ευχαριστώ για την συνέντευξη και νομίζω ότι, είναι ένας τρόπος να γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα το άθλημά μου, θα μπορούσα να μιλάω για ημέρες για αυτό, ένα άθλημα που δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται και να αναγνωρίζεται από πολλούς πιστούς οπαδούς!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος