Ο εορτασμός στον εξωκλήσι της Παναγίας Ελεούσας

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Στον Ι.Ν. Παναγίας Ελεούσας που βρίσκεται στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων, τελέσθηκαν το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, παρουσία πολλών πιστών.

Η σημερινή εορτή, τελείται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Πρόκειται για μία από τις νεώτερες εορτές της ορθοδόξου χριστιανοσύνης, η οποία καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα, ως επέτειος των εγκαινίων του νέου ιερού ναού και του παρεκκλησίου προς τιμήν της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή ή Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης.

Η εορτή είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ενώ είναι δημιούργημα του Θεού, όπως όλοι οι άνθρωποι, εντούτοις κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε με την υπακοή της στο θέλημα Του, στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού. Γέννησε τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας, τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τα πάθη.

Ευρισκόμενοι μέσα στην Αναστάσιμη περίοδο, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε χρόνο γιορτάζει, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής. Έτσι την Παναγία μας, που την τιμάμε όλη την διάρκεια της Σαρακοστής με την ακολουθία των Χαιρετισμών, την τιμάμε και αμέσως μετά την Ανάσταση με τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Θα λέγαμε ότι η γιορτή αυτή είναι και η πρώτη Θεομητορική γιορτή μετά την Ανάσταση του Χριστού. Και η γιορτή αυτή δεν είναι τόσο η ανάμνηση του σπουδαίου γεγονότος, της ευρέσεως δηλαδή του αγιάσματος της Παναγίας μας και της ανεγέρσεως του ναού στην Κωνσταντινούπολη, όσο ένας πανηγυρισμός και μία υπενθύμιση της ζωντανής πραγματικότητας, ότι η Παναγία μας κατ’ άνθρωπον είναι η πηγή της ζωής. Ότι ο Χριστός είναι η αληθινή ζωή. Ότι ο Χριστός μας είναι ο χορηγός της ζωής! Έχουμε λοιπόν την ευλογία να δεχόμαστε την ευλογία και τη δωρεά του Αναστάντος Κυρίου μας και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής.

Απολυτίκιο:Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

«Η αναβλύζουσα Θείον ύδωρ αθάνατον, η προχέουσα ρείθρα ζωής αέναα: τοις προστρέχουσι πιστώς τη Ζωοδόχο σου Πηγή και ταύτα αρυoμένοι, βραβεύεις νυν τε παρθένε ρώσιν και θεραπείαν, και συμφορών απολύτρωσιν».

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τους Δημήτρη και Ορέστη Μαλεσιάδα, και Σπύρο Κατωπόδη