Επίσκεψη στο εξωκλήσι του Αη Γιώργη 

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται πολύ κοντά στον ομώνυμο οικισμό και 2 χλμ. βορειοδυτικά των Καλυβίων, χτίσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1910 και είναι αφιερωμένο στο προστάτη Άγιο που φέτος η εορτή του τιμάται στις 3 Μαΐου μετά το Πάσχα.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Ανάλογα με την ημερομηνία που γιορτάζεται το Πάσχα, καθορίζεται και η εορτή του Αγίου Γεωργίου. Εφέτος (2021) επειδή το Άγιο Πάσχα είναι 2 Μαΐου η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου έχει μεταφερθεί την Δευτέρα του Πάσχα.  

Στα μετεπαναστατικά χρόνια η θέση του Αη-Γιώργη είχε την ονομασία «Μυλοκτήτου του Οθωμανού». Προφανώς κάποιος Τούρκος είχε στη περιοχή μύλο. Στη θέση αυτή, πιθανότατα από τα  χρόνια της Τουρκοκρατίας, προϋπήρχε ένα ταπεινό ξωκλήσι αφιερωμένο επίσης στον Άγιο Γεώργιο. Άλλωστε σε απόσταση 20 περίπου μέτρων ανατολικά του περνούσε το «αυλάκι τ’ αγιωργείτικο», όπως αυτό αναφέρεται σε τίτλους κτήσεως αγροτεμαχίων της περιοχής που εκδόθηκαν κατά το έτος 1874.

Ο μικρός ναός είναι πετρόκτιστος με κεραμοσκεπή, βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο. Στο ξωκλήσι μόναζε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 ένα καλόγερος ονόματι Γιώργος, που έμενε σε δύο κελιά τα οποία είχαν τοίχους από τσατμά και βρίσκονταν στην ανατολική πλευρά του ξωκλησιού. Η περιοχή του Αγίου Γεωργίου, που περιελάμβανε δεκάδες και ίσως εκατοντάδες ποτιστικά στρέμματα, στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής της Επισκοπής (Λιτζάς και Αγράφων).

Μετεπαναστατικά τα κτήματα της περιοχής του Αη Γιώργη παραχωρήθηκαν σε ακτήμονες Καλυβιώτες.

Δείτε πότε είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου τα επόμενα χρόνια:

Το 2021 είναι την Δευτέρα 3 Μαΐου

Το 2022 είναι την Δευτέρα 25 Απριλίου

Το 2023 είναι την Κυριακή 23 Απριλίου

Το 2024 είναι την Δευτέρα 6 Μαΐου

Το 2025 είναι την Τετάρτη 23 Απριλίου

- Πληροφορίες από το βιβλίο του Γιάννη Γρ. Διονυσάτου: «Καλύβια-Ιχνηλατώντας τον Καναδά» (2003)