Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021
Δείτε τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και του Δήμου Αγρινίου για την σημερινή Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα αντίκρισε το πρώτο χάραμα της λευτεριάς»
Στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 2021 και τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει:
«Διακόσια χρόνια από τον Μάρτη του 1821, στη μαρτυρική γη των Καλαβρύτων ακόμα καίει άσβεστη η πρώτη φλόγα. Στη Φολόη και στο Λάλα ακόμα κυματίζει η σημαία των επαναστατημένων Ελλήνων και στα ιερά χώματα του Μεσολογγίου οι πολιορκημένοι ακόμα στέκουν ελεύθεροι και μας δείχνουν τον δρόμο.
Η Δυτική Ελλάδα αντίκρισε το πρώτο χάραμα της λευτεριάς.
Υποκλινόμαστε στους αγώνες των προγόνων μας, προσκυνάμε τις θυσίες τους και ακολουθούμε τα βήματά τους. Τα διδάγματά τους, η πιο πολύτιμη ύλη του δικού μας μέλλοντος.
Όσοι έβαλαν τη σφραγίδα τους για να μας παραδοθεί μία νέα πατρίδα, θα δικαιώνονται κάθε φορά που εμείς σήμερα θα κάνουμε αυτή την πατρίδα καλύτερη και πιο δυνατή.
Διακόσια χρόνια μετά, η Δυτική Ελλάδα τιμάει την ιστορία της και κοιτάζει προς το αύριο με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Οι προκλήσεις και οι αγώνες ποτέ δεν σταματούν. Και αυτός ο τόπος ξέρει από αγώνες, ξέρει και από νίκες.»
Μήνυμα Απόστολου Κατσιφάρα για τα 200 χρόνια ελευθερίας
200 Χρόνια ελευθερίας, περηφάνιας και εθνικής μεγαλοπρέπειας
200 Χρόνια μοναδικής ιστορικής διαδρομής, με αγώνες και επιτυχίες, με θυσίες και δυσκολίες για την εθνική ολοκλήρωση, την δημοκρατία τα δικαιώματα και την οικονομική πρόοδο.
Τα οράματα των προγόνων μας τέθηκαν σε στέρεη βάση, με αίμα και ατσάλι και πάνω σε αξιακά διλήμματα, το ‘’ Ελευθερία ‘η Θάνατος ‘’, θα μας οδηγεί με σιγουριά στο αύριο.
Είμαστε λαός με βαριά κληρονομιά και διαχρονικές ιστορικές παρακαταθήκες στην σκέψη, την επιστήμη την δημοκρατία και τον πολιτισμό.
Οι σημερινές δυσκολίες δεν μας κάμπτουν θα τις αντιμετωπίσουμε με ενότητα και προσπάθεια όλοι μαζί και θα είναι παρένθεση στο χρόνο.
Εμείς, όμως πρέπει να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο ιστορικό χρέος μας για μια πατρίδα σύγχρονη , ελεύθερη , και ανεξάρτητη και μια κοινωνία αλληλεγγύης, σεβασμού, ισότητας και θα δίνει ευκαιρίες στους νέους της και θα στέκετε με αξιοπρέπεια στην παγκόσμια κοινότητα.
Μπροστά και με αισιοδοξία για νέες επιτυχίες.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 ανέφερε:
«Φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η Ελληνική εξέγερση δεν σφυρηλάτησε μόνο την Εθνική ταυτότητα αλλά διατράνωσε την οικουμενική σημασία της Ελληνικής Επανάστασης. Από την Αγία Λαύρα, την απελευθέρωση του Αγρινίου, την έξοδο του Μεσολογγίου και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το Ελληνικό Έθνος ξαναγεννιέται και γίνεται ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορίας σε μια ηρωική διαδρομή. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί εμβληματικό ορόσημο στην αναγέννηση του Έθνους και ενσάρκωση της ανύψωσης ενός λαού από το σκοτάδι στο φως. Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης είναι χρέος αλλά και υπόσχεση με τη συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας. Οφείλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές του ιστορικού μας πεπρωμένου με μικρές και μεγάλες επαναστάσεις, για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».
Το μήνυμα της Χριστίνας Σταρακά, της δημοτικής παράταξης "Αγρίνιο Μπορείς¨
25η Μαρτίου 1821.Διπλή γιορτή.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος 200 χρόνων από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, που υπήρξε η απαρχή μιας μακράς περιόδου θυσιών του ελληνικού λαού , για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
Ο φετινός εορτασμός είναι πολύ περισσότερο ουσιαστικός παρά συμβολικός. Τα μηνύματα του εορτασμού είναι σύνθετα, ενώ οι αντιστοιχίες στο σήμερα είναι περισσότερες από αυτές που πιθανόν έχουμε φανταστεί. Και μόνο το γεγονός πως ολόκληρος ο κόσμος μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και πανδημίας αναφωνεί «Είμαστε όλοι Έλληνες» με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, δείχνει την παγκοσμιότητα που έχουν η ελληνική ψυχή, τα ελληνικά ιδεώδη, η ελληνική λεβεντιά.
Η Επανάσταση του 1821 πέρα από τον μαχητικό χαρακτήρα της είχε κι έναν χαρακτήρα ουσιαστικό. Πρέσβευε την ελληνική παγκοσμιότητα, υπό την έννοια ότι η χώρα μας, η δημοκρατία μας, αλλά και τα ιδεώδη μας, οφείλουν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και μέσα από αυτά να πορευθεί όλη η γη. Αυτόν τον πανανθρώπινο, δίκαιο και δημοκρατικό χαρακτήρα της Ελλάδας είναι που έχουμε ως χρέος να επαναφέρουμε, να αναδείξουμε, αλλά και να διατηρήσουμε σε πείσμα των πιο δύσκολων καιρών. Ας αναφωνήσουμε σήμερα ξανά «Είμαστε όλοι Έλληνες» κατανοώντας το μεγαλείο που κρύβεται πίσω από κάθε λέξη.
Χρόνια πολλά!
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο, αναφέρει:
«Φέτος είναι μια σημαδιακή χρονιά για όλους τους Έλληνες, σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκονται. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την αρχή της ελληνικής επανάστασης του 1821. Τότε που λαός, εκκλησία, πολεμιστές, έλληνες του εξωτερικού ξεκίνησαν τον τελικό αγώνα για την Ανεξαρτησία.
Είναι η ώρα να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Και να ξαναθυμηθούμε τα λόγια του Μακρυγιάννη, έχοντάς τα οδηγό και φάρο για να κρατήσουμε και στο μέλλον την δημοκρατία μας σταθερή και την πατρίδα μας ενωμένη: «Κι ἀφοῦ ὁ Θεὸς θέλησε νὰ κάμει νεκρανάσταση στὴν Πατρίδα μου, νὰ τὴ λευτερώσει ἀπὸ τὴν τυραγνία τῶν Τούρκων, ἀξίωσε κι ἐμένα νὰ δουλέψω κατὰ δύναμη, λιγότερον ἀπὸ τὸν χερότερο πατριώτη μου Ἕλληνα. ... Ἕνα πρᾶμα μόνο μὲ παρακίνησε κι ἐμένα νὰ γράψω: ὅτι τούτη τὴν πατρίδα τὴν ἔχομεν ὅλοι μαζί, καὶ σοφοὶ κι ἀμαθεῖς, καὶ πλούσιοι καὶ φτωχοί, καὶ πολιτικοὶ καὶ στρατιωτικοί, καὶ οἱ πλέον μικρότεροι ἄνθρωποι. Ὅσοι ἀγωνιστήκαμεν, ἀναλόγως ὁ καθείς, ἔχομεν νὰ ζήσομεν ἐδῶ. Τὸ λοιπὸν δουλέψαμεν ὅλοι μαζὶ νὰ τὴ φυλᾶμε κι ὅλοι μαζί, καὶ νὰ μὴ λέγει οὔτε ὁ δυνατὸς «ἐγώ», οὔτε ὁ ἀδύνατος. Ξέρετε πότε νὰ λέγει ὁ καθεὶς «ἐγώ»; ὅταν ἀγωνιστεῖ μόνος του καὶ φκιάσει ἢ χαλάσει, νὰ λέγει «ἐγώ»· ὅταν ὅμως ἀγωνίζονται πολλοὶ καὶ φκιάνουν, τότε νὰ λένε «ἐμεῖς». Εἴμαστε στὸ «ἐμεῖς» κι ὄχι στὸ «ἐγώ». Καὶ στὸ ἑξῆς νὰ μάθομε γνώση, ἂν θέλομε νὰ φκιάσομε χωριὸ νὰ ζήσομε ὅλοι μαζί. Ἔγραψα γυμνὴ τὴν ἀλήθεια, νὰ ἰδοῦνε ὅλοι οἱ Ἕλληνες ν᾿ ἀγωνίζονται γιὰ τὴν πατρίδα τους, γιὰ τὴ θρησκεία τους· νὰ ἰδοῦνε καὶ τὰ παιδιά μου καὶ νὰ λένε: «Ἔχομε ἀγῶνες πατρικούς, ἔχομε θυσίες -ἂν εἶναι ἀγῶνες καὶ θυσίες. Καὶ νὰ μπαίνουν σὲ φιλοτιμία καὶ νὰ ἐργάζονται στὸ καλό της πατρίδας τους, τῆς θρησκείας τους καὶ τῆς κοινωνίας- ὅτι θὰ εἶναι καλὰ δικά τους. Ὄχι ὅμως νὰ φαντάζονται γιὰ τὰ κατορθώματα τὰ πατρικά, ὄχι νὰ πορνεύουν τὴν ἀρετὴ καὶ νὰ καταπατοῦν τὸ νόμο, καὶ νά ῾χουν τὴν ἐπιρροὴ γιὰ ἱκανότη» (Β´ 463).
Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά Έλληνες!»
Σπύρος Φλώρος, Αντιδήμαρχος Αγρινίου: Η μεγάλη, διπλή γιορτή του Έθνους, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και αυτοπεποίθησης
Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Τιμούμε τους ήρωες, παραδειγματιζόμαστε από τον αγώνα τους και προσβλέπουμε με αισιοδοξία σε ένα καλύτερο και δημιουργικό μέλλον για το Αγρίνιο και τους δημότες.
Η μεγάλη, αυριανή διπλή γιορτή του Έθνους, που τιμούμε με σεβασμό, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας και αυτοπεποίθησης.
Την 25η Μαρτίου το Έθνος μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση όλων μας με τον αγώνα για την ελευθερία και την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Είναι μέρα αγαλλίασης και τιμής για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη και ταυτόχρονα ήμερα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας.
Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία και το δίδαγμα του 1821 να είναι οδηγός στα δημιουργικά βήματα όλων μας.
Σπύρος Φλώρος