Σάββατο 20 Μαρτίου 2021
Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο (19/03/21), όπου έγινε συζήτηση για τη Δημόσια Υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπήρξε παράθεση απόψεων από τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον επικεφαλή της αντιπολίτευσης Απόστολο Κατσιφάρα.
Δείτε τις απόψεις τους για το θέμα:
Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η Περιφέρεια είναι ο πρώτος στρατιώτης της τοπικής κοινωνίας στην μάχη κατά της πανδημίας»
«Η μάχη με την πανδημία, για εμάς δεν ήταν - και δεν είναι - απλά μια περιπέτεια, μια δύσκολη καμπή που έπρεπε να συμβάλλουμε ώστε να ξεπεραστεί. Ήταν μια μάχη για τον φίλο, τον συγγενή, τον γείτονα, τον συμπολίτη. Μια μάχη, στην οποία είχαμε χρέος να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του.
Ο Περιφερειάρχης, αφού υπενθύμισε ότι η Δυτική Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τα πρώτα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και μάλιστα ήταν και η περιοχή που θρήνησε τον πρώτο νεκρό, υπογράμμισε πως η Περιφερειακή Αρχή έθεσε από την πρώτη στιγμή το σύνολο του «οπλοστασίου» της στη διάθεση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην Υγεία, κάτι που πάντως ίσχυε ακόμα και προ πανδημίας, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα διάθεσης ποσού 600.000 για την προμήθεια του εξοπλισμού επαναλειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τον χρόνο που πέρασε, ο κ. Φαρμάκης υπενθύμισε ότι η πρώτη εκτός Αττικής σύσκεψη για τον κορωνοϊό έγινε στην Πάτρα, στις 8 Μαρτίου 2020 και έκτοτε, η Περιφέρεια αποτέλεσε το επίκεντρο πολλών ακόμα συσκέψεων, ενημερώσεων και συντονισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης που ετοιμάστηκαν, στις επισκέψεις και στη διάθεση υγειονομικού υλικού σε κλαδικούς φορείς, συλλόγους και ιδρύματα, στην χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των Δήμων και των Μητροπόλεων, αλλά και στη χρησιμοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού «εργαλείου».
«Μέσω του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος διαθέσαμε περίπου 22 εκατ. ευρώ για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία μας. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για να ξεκολλήσουμε και να επιταχύνουμε έργα άνω των 15 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Όπως το ίδιο κάναμε και με τα ΤΕΠ, τη νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Διαθέσαμε το ποσό που απαιτείτο για να τελειώνουμε με άλλη μία εκκρεμότητα του χθες και το κάναμε επίσης, σε χρόνους ρεκόρ. Επίσης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε διαθέσει ποσό ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μονάδων υγείας. Κάπου 500.000 αρχικά για την ενίσχυση των ΜΕΘ και περίπου 1,2 εκατ. ευρώ αργότερα, για την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων. Δεν θέλω να ξεχάσω βέβαια, τον εξαπλασιασμό των πόρων που επιτύχαμε από το διακρατικό έργο «Συνεργασία για την Υγεία». Ο αρχικός προϋπολογισμός των 550.000 ευρώ εκτινάχθηκε στα 3 εκατ. ευρώ και αυτά τα χρήματα έγιναν προμήθειες για τα νοσοκομεία μας. Ούτε όμως πρέπει να ξεχάσω και την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι», τη γραμμή ψυχικής υποστήριξης και τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής που παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες συμπολίτες και σε εκατοντάδες φορείς της Δυτικής Ελλάδας» είπε.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, σημείωσε ότι η περιοχή δίνει ακόμα μία σκληρή μάχη απέναντι στην πανδημία. Και γι’ αυτό και η μάχη της Περιφέρειας συνεχίζεται. «Η Περιφέρεια είναι το μεγάλο σπίτι των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας αλλά και ο πρώτος στρατιώτης στη μάχη με την πανδημία. Η Περιφέρεια είναι το πρόσωπο κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Βρίσκεται σε κάθε θάλαμο νοσηλείας, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε σπίτι όπου υπάρχει ο φόβος και η αγωνία του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τις υπηρεσίες τους, το σύνολο των εργαζομένων στις μονάδες υγείας, την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, τις Δημοτικές Αρχές, τις διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων, τα Ιδρύματα, τα επαγγελματικά σωματεία, το Περιφερειακό Συμβούλιο και κάθε πολίτη αυτού του τόπου που με προσοχή και συνέπεια «πολεμάει» τον κορωνοϊό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνική συνείδηση. «Κάποτε, είχα πει ότι για να πετύχει αυτή η προσπάθεια οφείλουμε να θυμηθούμε όλοι την αρχαία φάλαγγα. Να πολεμήσουμε πλάϊ – πλάι, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τον διπλανό μας. Το επαναλαμβάνω. Και είμαι περήφανος που μέχρι τώρα, αυτό το έχουμε πετύχει. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο ένας προστάτης του άλλου. Μόνο έτσι θα νικήσουμε» κατέληξε.
Απόστολος Κατσιφάρας «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο»:
«Σε πλήρη διάσταση με τους επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη»
«Η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης της παράταξης μας κατέληξε σε ένα σημαντικό πλαίσιο αποφάσεων θετικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για τη συνολική αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην περιοχή μας.
1. Προγνωστικά τεστ
Προγραμματισμός και διασφάλιση της χρηματοδότησης δωρεάν περιοδικών και μαζικών προγνωστικών ελέγχων σε κοινότητες, όπως η εκπαιδευτική και υγειονομική αλλά και σε χώρους που θα υποδείξει η ιατρική κοινότητα για τη μόνιμη χαρτογράφηση και παρακολούθηση της εξέλιξης του ιικού φορτίου στην κοινότητα.
2. Εμβόλια (Εμβολιαστικά κέντρα)
Άμεση λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων που δεν λειτουργούν μέχρι σήμερα, παρότι έχουν προσδιορισθεί από το Υπουργείο Υγείας. Δεν γίνεται οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να χρειάζεται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιασθούν.
Εμβολιασμός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων πριν το άνοιγμα των επαγγελμάτων τους
3. Προσωπικό (Μόνιμο + Προκηρύξεις)
Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας μέσω της μονιμοποίησης ή της ισχυρής μοριοδότησης του υφιστάμενου επικουρικού προσωπικού και προκήρυξη νέων θέσεων για τις περιφερειακές δομές υγείας της Περιφέρειας.
Άμεση τοποθέτηση Διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Ένταξη των Υγειονομικών και Νοσοκομειακών επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά
4. Λειτουργική και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κέντρων Υγείας
Ουσιαστική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας με πόρους που θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είτε από το ΠΔΕ είτε μέσω ένταξης στο ΠΕΠ. Διερεύνηση της ένταξης των Κέντρων Υγείας σε Ενεργειακή Κοινότητα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους.
5. Μεταφορά μαθητών
Ανασχεδιασμό του πλάνου μεταφορών των μαθητών με γνώμονα τη διασφάλιση του περιορισμού της διασποράς του ιού
6. Έκτακτες κλινικές COVID
Αντιμετώπιση της διαφαινόμενης μετατροπής των μεγάλων νοσοκομείων σε μονοθεματικές δομές περίθαλψης περιστατικών COVID με την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος ή και επίταξη δομών του Ιδιωτικού τομέα.
7. Θεσμικές αλλαγές
Μεταφορά το αρμοδιοτήτων της υγείας στην περιφέρεια, ώστε να κάνουμε ένα βήμα προς την Περιφερειακή διακυβέρνηση και την αποκέντρωση.
Η εισήγηση της παράταξης μας που αναδείκνυε όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης αλλά έκανε και θετικές προτάσεις, βρήκε θετική ανταπόκριση από το σύνολο των επιστημονικών φορέων και των συνδικαλιστικών ενώσεων, σε αντίθεση με την Περιφερειακή αρχή που τα είδε όλα καλώς καμωμένα από την Κυβέρνηση, αλλά εν τέλει ψήφισε όλες τις προτάσεις μας οι οποίες αναδείκνυαν την ανεπάρκεια της Κυβερνητικής πολιτική
Η Περιφερειακή αρχή, δυστυχώς, απέδειξε με τον πιο τρανό τρόπο ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει κομματικός τοποτηρητής της Κυβέρνησης, μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες και σε διάσταση με την ίδια την πραγματικότητα.
Κύριοι της Περιφερειακής αρχής, έχετε την τύχη να έχετε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση η οποία πραγματικά έχει θετικό και προωθητικό ρόλο στη λειτουργία του θεσμού προς όφελος των πολιτών.
Αποφασίστε ποιος είναι ο δικός σας ρόλος. Περιφερειακή αυτοδιοίκηση ή κυβερνητικοί εκπρόσωποι;»