Οι Α΄ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου!

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων εψάλλει απόψε η ακολουθία της A΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, χωρίς την παρουσία πιστών, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Ακάθιστος Ύμνος, οι τόσο δημοφιλείς «Χαιρετισμοί» στην Παναγία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υμνογραφικά κείμενα της βυζαντινής περιόδου, συνδεδεμένος όχι μόνο με την εκκλησιαστική (λατρευτική) ζωή, αλλά και με την εθνική πορεία του Ελληνισμού, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου την «Υπέρμαχο στρατηγό», τη σκέπη και την προστασία του.

Οι Χαιρετισμοί εμπερικλείουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες τις βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της, αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι” αυτό τον αγώνα.

Η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, συμψάλλεται με το Μικρό Απόδειπνο τμηματικά την Παρασκευή το εσπέρας των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ολόκληρη την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδος των Νηστειών.

Κοντάκιον

Τ περμάχ στρατηγ τ νικητήρια,

ς λυτρωθεσα τν δεινν εχαριστήρια,

ναγράφω σοι Πόλις σου Θεοτόκε.

λλ᾿ ς χουσα τ κράτος προσμάχητον,

κ παντοίων με κινδύνων λευθέρωσον,

να κράζω σοι· Χαρε, Νύμφη νύμφευτε.

Φωτογραφίες: Σπύρος Κατωπόδης