?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?>  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μαζί με τους θεσμικούς φορείς της Δ. Ελλάδας  για την εκστρατεία ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών.

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μαζί με τους θεσμικούς φορείς της Δ. Ελλάδας  για την εκστρατεία ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 14 Νοεμβρίου η συνάντηση στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών.

Η συνάντηση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» άνοιξε τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με την ουσιαστική και διαδραστική συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Προέδρου περιφερειακού συμβουλίου και του βοηθού περιφερειάρχη σε θέματα υγείας Δυτικής Ελλάδας, του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, της Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Πατρών, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Αχαϊας, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Αιτωλίας, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, του εκπροσώπου Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, του Προϊσταμένου της Ομάδας Ηθών του γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας Πατρών, του εκπροσώπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων αστυνομικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, του Αντιδημάρχου και του Γενικού Γραμματέα Δήμου Αγρινίου, του Διευθυντή και της εκπροσώπου Τμήματος Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαϊας, του Διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής Πατρών του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, της Διοικήτριας και της Διευθύντριας Διοικητικής υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων, του εκπροσώπου της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πάτρας και της εκπροσώπου της περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ένα φαινόμενο που συμβαίνει δίπλα μας, αλλά χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.

«Είναι ένα πρόβλημα που –δυστυχώς- συναντάται συχνά στη χώρα μας, με υποθέσεις που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Συχνά υπάρχει σιωπή και φόβος γιατί τα σεξουαλικά εγκλήματα συντελούνται από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, αλλά και ο φόβος οδηγεί τα παιδιά θύματα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,  Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, από τον οποίο ζήτησε να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται και τον ενημέρωσε για την αναγκαιότητα που υπάρχει για τη λειτουργία για ένα «Κέντρο Ημέρας – Στήριξης του Παιδιού» στην Πάτρα, δεδομένου ότι το μοναδικό που λειτουργεί βρίσκεται στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο Απόστολος  Κατσιφάρας, ανέφερε: «Σήμερα εδώ στην Πάτρα συζητάμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξελίσσεται δίπλα μας. Πολλές φορές δεν το γνωρίζουμε ή και αν το γνωρίζουμε δεν μιλάμε γι αυτό.  Το παιδί χρειάζεται προστασία και σεβασμό. «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί. Έρχεται να μας κινητοποιήσει με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν μπορεί να είμαστε παρατηρητές και ουδέτεροι. Ως  Περιφέρεια συνεργαζόμαστε ουσιαστικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την υλοποιήση των δράσεων του. Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, το πράττουμε. Υπάρχουν πολλά σύγχρονα φαινόμενα που χρειάζονται εξειδικευμένες προσεγγίσεις για να μην έχουμε μια κοινωνία ζούγκλας».

Η συνάντηση μεταξύ όλων των θεσμικών αρμόδιων φορέων είχε ως στόχο να συζητηθούν και να ενδυναμωθούν οι προτάσεις του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών με σκοπό ο απολογισμός της πανελλαδικής εκστρατείας και τα συμπεράσματα της να παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέθεσε προς συζήτηση και επεξεργασία τις παρακάτω προτάσεις:

1. Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να εμπεριέχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

2. Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους Συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).

3. Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί - θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.

4. Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.

5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

6. Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).

7. Να απαιτείται πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.

8. Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά - θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

9. Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τις δράσεις του ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών και να γίνουμε η «φωνή» τους.

Γραφείο Τύπου ΠΔΕ <This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.hamogelo.gr