Παντελής Ι. Κακαζιώτης: Το παιδί και το άλογο!

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Ένα από τα πιο όμορφα ζώα, το άλογο, είναι ο φίλος και η παρέα του νεαρού Παντελή Ι. Κακαζιώτη, μαθητή της Β΄τάξης του Γυμνασίου Καλυβίων, ο οποίος όχι μόνο το αγαπά και το φροντίζει, αλλά πάντα μαζί ακόμη και σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να κάνουν τις ¨βόλτες¨ τους στον κάμπο και την υπέροχη φύση του χωριού μας!

Η επιθυμία του Παντελή στην ηλικία των 6 ετών, να έχει συντροφιά ένα άλογο, πραγματοποιήθηκε όταν ο θείος του Νίκος του έκανε δώρο γενεθλίων ένα μικρό πουλάρι, που το ονόμασαν ¨Μπέμπη¨. Το άλογο ήταν ελληνικής ντόπιας ράτσας «λεπενιώτικο» και ήταν πολύ ατίθασο.

Για δυο περίπου χρόνια το μεγάλωνε και το πρόσεχε ο παππούς του Χρήστος Ζαρκάδας και ο μικρός Παντελής πήγαινε πολλές φορές και το έβλεπε στο μικρό στάβλο που ήταν στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων.

Κατόπιν επειδή το άλογο αυτό δεν ήταν εύκολο να το ιππεύσεις αναγκαστικά το πούλησαν σε άλλον ιδιοκτήτη και ο παππούς του Χρήστος πήρε δυο άλογα ράτσας ελληνικά Γεωργαλίδικα… Μάλιστα η φοράδα που τότε ήταν έγκυος, γέννησε τη ¨Μαρίνα¨ το άλογο που έχει μέχρι σήμερα ο Παντελής .

Το άλογο το προσέχει ο παππούς και ο Παντελής κάθε μέρα πηγαίνει στο στάβλο και το φροντίζει, το καθαρίζει, το βουρτσίζει στην πλάτη, στα πόδια και του χαϊδεύει τη χαίτη του, ενώ του δίνει τροφή πότε καρπό βρώμης, πότε μπάλες τριφύλλι ή βρώμης και πάντα καθάριο νερό για να πιεί…

Αφού βάλει τα χαλινάρια και την σέλα, που έμαθε από πιτσιρικάκι να το κάνει σιγά σιγά με το χρόνο και με την καθοδήγηση του παππού του, ανεβαίνει στο άλογό του και κάνει ιππασία στον αύλειο χώρο και στους γύρω δρόμους του μικρού χωριού.

Το άλογό του ο Παντελής το αγαπά υπερβολικά, του μιλά και το ενθαρρύνει, του έμαθε να μην φοβάται στο δρόμο και στις βόλτες, ενώ ταυτόχρονα η ιππασία τον κάνει να νοιώθει χαρούμενος και ελεύθερος… Δεν το κάνει από επίδειξη, όπως λέει αλλά, θέλει να περνά όμορφα τον ελεύθερο χρόνο του…

Για όσους είναι κοντά σε αυτά τα υπέροχα ζώα γνωρίζουν ότι, το άλογο σου προσφέρει αγάπη ατελείωτη αρκεί να του την δώσεις και συ, με πολύ απλά πράγματα όπως με ένα σου βλέμμα, με ένα σου χάδι, με ένα φιλί στο μέτωπο του… Αν κάθε μέρα του αφιερώνεις έστω και πέντε λεπτά, αυτό σου αφιερώνει όλη του την ζωή. Αυτός ο χρόνος που θα ασχοληθείς μαζί του την κάθε μέρα θα σε ξεκουράσει όσο δεν φαντάζεσαι θα σου ανεβάσει την διάθεση και την ψυχολογία σου μέσα σε λίγα λεπτά…

Ο Παντελής δεν φοβάται και του έχει εμπιστοσύνη, ακόμα και όταν υπάρχουν άτυχες στιγμές, όπως όταν σε ένα στραβοπάτημα του αλόγου πριν λίγο καιρό, ο αναβάτης του αναγκάστηκε να πηδήξει από τη σέλα και να κτυπήσει στο έδαφος, ευτυχώς χωρίς να πάθει μεγάλη ζημιά αλλά και χωρίς να κινδυνέψει και το άλογό του.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι, οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με το άλογο από πολύ μικρή ηλικία. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως  η ιππασία διαμορφώνει την προσωπικότητα του παιδιού και του προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα, αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης για τη φροντίδα του αλόγου και κατ’ επέκταση μαθαίνει να λειτουργεί με υπευθυνότητα σε τομείς που το αφορούν ανάλογα με την ηλικία του. Ακόμη όταν εξισορροπεί πάνω στο άλογο, αυτή η αίσθηση ισορροπίας σταδιακά θα επεκταθεί στον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του παιδιού δίνοντάς του ορθή κριτική ικανότητα. Επίσης το παιδί αποκτά την αίσθηση της  κοινωνικότητας, της συντροφικότητας και της καλής συνεργασίας, ενισχύοντας σημαντικά την αυτοπεποίθησή του.

Οι γονείς του Γιάννης και Κωνσταντίνα αλλά και η αδερφή του Ευδοκία, τον ενθαρρύνουν συνεχώς και τους αρέσει που ο γιος τους ασχολείται με το άλογο και την ιππασία.

Επίσης οι φίλοι και οι συμμαθητές του Παντελή, τον θαυμάζουν και τους αρέσει να τον βλέπουν να είναι πάνω στο υπερήφανο άλογό του.

Ο 14χρονος Παντελής είναι μάλιστα το νεώτερο μέλος του Ιππικού Ομίλου Καλυβίων, ενώ κάποιες φορές συμμετέχει σε τοπικές εκδηλώσεις, όπως στη γιορτή του Αη Γιώργη, όπου όλοι οι καβαλάρηδες πηγαίνουν με τα άλογά τους στο κοντινό εξωκλήσι!

Το άλογο μπορεί να γίνει ο καλύτερος  σου φίλος γιατί  μπορείς να του πεις τον πόνο σου, τα προβλήματά σου, τις χαρές σου και αυτό να σε ακούσει  υπομονετικά  και να σου απαντήσει  με ένα γνέψιμό του!

Όπως λέει ο Παντελής, το άλογό του το υπεραγαπά, το προσέχει και το εμπιστεύεται, θεωρώντας το φίλο και πιστό σύντροφό του!

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος