Έλλη Τριανταφυλλάκη-Λιοσάτου: Στην πρώτη "γραμμή"  κατά του Covid-19

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Στην πρώτη γραμμή της ¨μάχης¨ των ελέγχων και των ειδικών τεστ που διενεργούνται στους πολίτες για Covid-19 από τις Ειδικές Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στο Αγρίνιο και σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, συμμετέχει ενεργά η συγχωριανή μας Νοσηλεύτρια, κυρία Έλλη Τριανταφυλλάκη-Λιοσάτου, η οποία μας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Η Έλλη Τριανταφυλλάκη έχει καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου. Έχει εργαστεί για 10 χρόνια στην Αθήνα, ως Νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στην θέση της υπεύθυνης βάρδιας σε γενικά τμήματα που περιείχαν περιστατικά από όλες τις ειδικότητας της ιατρικής (Παθολογικά, Ογκολογικά,  Χειρουργικά, ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργικά, Καρδιολογικά, κ.α.) Ήταν επίσης υπεύθυνη βάρδιας στο Τ.Ε.Π. (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) αποκτώντας εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Έχει αποκτήσει ειδικότητα στην μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Στη συνέχεια εργάστηκε στον όμιλο της «Βιοϊατρικής» ως Νοσηλεύτρια Μαγνητικού-Αξονικού Τομογράφου, υπεύθυνη στην ενδοβλέβια έγχυση σκιαγραφικού φαρμάκου. Τώρα εργάζεται στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε την συνέντευξή της:

1) Πότε ανέλαβες καθήκοντα στην ΚΟΜΥ Αγρινίου που διενεργεί τα test covid-19; Πως θα περιέγραφες αυτή την εμπειρία σου;

Εργάζομαι στις ΚΟΜΥ από τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να φανεί περίεργο αλλά όταν προσλήφθηκα ήθελα να είμαι από την αρχή στην πρώτη γραμμή. Θεωρώ ότι μέσα από αυτό το λειτούργημα προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ στους συνανθρώπους μου και στο σύστημα υγείας της χώρας, τώρα που το έχουν όλοι ανάγκη. Η εμπειρία του να βοηθάς μέσα σε μια πρωτόγνωρη για ολόκληρο τον πλανήτη επιδημιολογική κατάσταση, είναι κάτι που μόνο μέσα από αυτή μπορείς να το νιώσεις. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με έναν εξαίρετο επιστήμονα με άριστες γνώσεις στην ιατρική και πάνω από όλα άνθρωπο, τον κο Κωνσταντίνο Ποσονίδη, Διευθυντή του Ε.Σ.Υ. και συντονιστή των ΚΟΜΥ Αγρινίου. Υπό την καθοδήγησή του, με την άριστη εκπαίδευση που έχουμε λάβει και με την άψογη συνεργασία των συναδέλφων, βγάζουμε εις πέρας με σκληρή καθημερινή δουλειά, το έργο που μας έχει ανατεθεί. 

2) Οι κάτοικοι του νομού μας πως αντιμετώπισαν αυτή την διαδικασία; Τι σας λένε οι απλοί συνάνθρωποί μας για τα τέστ;

Ο απλός κόσμος στην αρχή ήταν δύσπιστος και επιφυλακτικός. Όσο όμως περνάει ο καιρός και ενημερώνεται σωστά, ο κόσμος εμπιστεύεται την διαδικασία και μάλιστα επιζητεί και άμεσα να συμμετέχει.

3) Κίνδυνοι και προβλήματα που αντιμετωπίσατε; Εσείς σαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πως ανταποκριθήκατε σε αυτή την πρόκληση και πως προφυλαχθήκατε όταν ερχόσασταν σε επαφή με άτομα θετικά στον κορονοϊό;

Κατά την διάρκεια της δειγματοληψίας τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (απολύμανση χώρου, ειδικές στολές, τήρηση αποστάσεων) προλαμβάνοντας την οποιαδήποτε μη αποδεκτή κατάσταση. Τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν (άγχος, μη συνεργασία, φόβος τραυματισμού) αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την εκπαίδευση που έχουμε λάβει δηλ. με καθοδήγηση, θετική διάθεση, ευγένεια και επεξήγηση της διαδικασίας. Σε περίπτωση θετικού συμβάντος δίνονται οι οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ.

4) Πόσο «πραγματική» είναι αυτή η ασθένεια; Οι συμπολίτες μας που έχουν ακόμη δισταγμούς και επιφυλάξεις για τα τεστ ή το εμβόλιο, πρέπει να ανησυχούν;

Η ασθένεια είναι πραγματική. Δεν πρέπει ο κόσμος να είναι δύσπιστος. Στον κόσμο αυξάνεται σταθερά η εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη και στους υγειονομικούς θεσμούς. Ωστόσο στους συμπολίτες μας εντοπίζονται όψεις δυσφορίας, δυσπιστίας και ανασφάλειας, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. Οι επιφυλάξεις για το εμβόλιο δεν έχουν εξαλειφθεί, όμως η θετική στάση απέναντι στο εμβόλιο αυξάνεται καθημερινά αισθητά και σταθερά και η αισιοδοξία για το μέλλον είναι αυξημένη σε σχέση με τα επίπεδα τις περασμένης άνοιξης.

5) Διενεργήσατε πριν λίγο καιρό τεστ και στα Καλύβια. Τι θυμάσε από αυτή την περίπτωση;

Έχοντας επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργάτη γης στα Καλύβια, διενεργήθηκε δειγματοληψία σε όσους ήρθαν σε άμεση επαφή με τον συγκεκριμένο άνθρωπο αλλά και σε όσους συμπολίτες μας επιθυμούσαν να συμμετέχουν. Η διαδικασία κύλησε ομαλά με άμεση ανταπόκριση από τον κόσμο. Προσωπικά είχα ιδιαίτερη χαρά που συμμετείχα  σε δειγματοληψία που αφορούσε το χωριό μου.

6) Μέχρι τώρα πόσα τεστ έχουν γίνει στο τομέα αρμοδιότητά σας και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου;

Στο τελευταίο 4μηνο έχουν ληφθεί περίπου 10.000 τεστ (Rapid, PCR)

7) Τι μήνυμα μπορείς να στείλεις προς τους συμπολίτες μας για μέτρα ατομικής και κοινωνικής προστασίας; Κάποιες γενικές οδηγίες;

Όσο αφορά τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής προστασίας πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ:

Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα. Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα. Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.

Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα  (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση. Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.)

Πέρα από τις οδηγίες θα συνιστούσα ο κόσμος να είναι ψύχραιμος, να έχει όσο το δυνατόν θετική ενέργεια και διάθεση γιατί όπως είναι γνωστό η ψυχολογία και συγκεκριμένα η θετική αποτελεί το αντίβαρο και πολλές φορές λυτρωτικό εργαλείο του ανθρώπινου οργανισμού ώστε να ξεπερνάει τις δύσκολες καταστάσεις.

8) Μια δική σου ευχή προς τους κατοίκους της περιοχής μας για τα τεστ και για τα εμβόλια καθώς και γενικά για όλη αυτή την κατάσταση με την πανδημία.

Κλείνοντας εύχομαι γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. Βγαίνοντας από αυτή την κατάσταση να είμαστε όλοι ασφαλείς, υγιείς και αισόδοξοι!

Τέλος να σημειωθεί ότι, η προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που μας ταλανίζει εδώ και 10 μήνες, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Οι Ειδικές Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) συμβάλλουν στην υποστήριξη των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ε.Σ.Υ. στο πλαίσιο της πρόληψης της δημόσιας υγείας, με τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού, την αναγκαίας νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα καθώς και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος