Ο Εορτασμός των Χριστουγέννων στα Καλύβια

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

"Σήμερον Χριστός, ν Βηθλεμ γεννται κ Παρθένου"

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και την πρέπουσα Ιεροπρέπεια τελέσθηκε το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλυβίων, παρουσία λίγων πιστών και υπό αυστηρούς όρους λόγω της πανδημίας, στα πλέον ασυνήθιστα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών…

Τις ιερές ακολουθίες τέλεσε ο ιερέας π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, συνοδεία των ιεροψαλτών, ενώ τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπονται και η χρήση μάσκας από τους πιστούς. Επίσης ανεγνώσθη η Ποιμαντορική εγκύκλιος του Μητροπολίτη κ. Κοσμά για τη σημερινή εορτή.

πολυτίκιον. χος δ

Γέννησίς σου Χριστ Θες μν, νέτειλε τ κόσμ, τ φς τ τς γνώσεως· ν ατ γρ ο τος στροις λατρεύοντες, π στέρος διδάσκοντο, σ προσκυνεν, τν λιον τς δικαιοσύνης, κα σ γινώσκειν ξ ψους νατολήν. Κύριε δόξα σοι.

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού δηλ. το γεγονός ότι «Θεός εφανερώθη εν σαρκί» το ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος!

Το θεολογικό νόημα της Γεννήσεως του Σωτήρος

Μυστήριο «χρόνοις αιωνίοις σεσιγημένον, φανερωθέν δε νυν» (Ρωμ. 16,25).

Είναι ουσιαστικά το μυστήριο της σωτηρίας μας, το οποίο διακονεί και ενεργεί ο ίδιος ο Υίός του Θεού, ο Οποίος έγινε άνθρωπος ακριβώς για να σώσει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος από τη «δουλεία του εχθρού».

Με την έλευσή Του στον κόσμο ο Υιος του Θεού ενώνεται μαζί μας και μας σώζει: αφ’ ενός μεν η ανθρώπινη φύση ενώνεται με τη θεία στο πρόσωπο του Χριστού, αφ’ ετέρου δε καθένας από μας ενώνεται με τον Χριστό κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα Του.

Κατά τη σαφή διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας «ό,τι ενώνεται με τον Χριστό, εκείνο και σώζεται» και «εκτός του Χριστού δεν υπάρχει σωτηρία.

Είναι, λοιπόν, δυνατό να μην χαιρόμεθα και να μην πανηγυρίζουμε για την έλευση του Χριστού στον κόσμο;

Είναι δυνατό να αδιαφορούμε μπροστά στο μεγάλο γεγονός, στο οποίο βασίζεται η σωτηρία μας;

Μόνο όσοι δεν έχουν την παραμικρή αίσθηση η αντίληψη του μυστηρίου της σωτηρίας, του «χρόνοις αιωνίοις σεσιγημένου», μπορεί να υιοθετούν μια τέτοια στάση.

Αν οι Άγγελοι του ουρανού πανηγυρίζουν και ψάλλουν ύμνους για τη δική μας σωτηρία, για την «ειρήνην» και «ευδοκίαν» που ήλθε στον κόσμο («και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία», Λουκ. 2,14), τι πρέπει να κάνουμε εμείς;

Να γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία πανηγυρίζει τη Γέννηση του Χριστού, ως γεγονός παραπλήσιο με αυτό της Αναστάσεως.

Να γιατί η υμνολογία της αποτελεί έκρηξη χαράς για τη σωτηρία, που ήλθε στον κόσμο. Να γιατί ψάλλει μαζί με τους Αγγέλους:

«Χριστός γεννάται, δοξάσατε· Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε· Χριστός επί γης, υψώθητε».

Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και χαρά για όλον τον κόσμο!

Φωτογραφίες: Σπύρος Κατωπόδης

 

Πληροφορίες από ekklisiaonline.gr