Σπάνιο τεκμήριο της χειρόγραφης εφημερίδας «Ο Αχελώος»

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Τον περασμένο Αύγουστο, η «Πρωτοβουλία 1821-2021» παρουσίασε στο έκθεμα του μήνα ένα μοναδικό τεκμήριο, το φύλλο της 24ης Φεβρουαρίου 1822 της χειρόγραφης εφημερίδας «Ο Αχελώος» από το «Αρχείο A. Λουριώτη» που βρίσκεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών-  Εθνικό Iδρυμα Ερευνών.

Πρόκειται για την τρίτη χειρόγραφη εφημερίδα της επαναστατικής περιόδου, που εκδιδόταν στο Βραχώρι (Αγρίνιο) τουλάχιστον κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 1822. Ο «Αχελώος» μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος των μετέπειτα επίσημων εφημερίδων της Διοίκησης, αφού σε αυτόν δημοσιεύονταν κατά κύριο λόγο θεσπίσματα και αποφάσεις της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, ενώ στον τίτλο του χρησιμοποιήθηκε και η σφραγίδα του σώματος. Συντάκτης της ήταν, πιθανόν, ο Νικόλαος Λουριώτης, ο οποίος ήταν επίσης αρχιγραμματέας της Γερουσίας. Μαζί με τις αποφάσεις δημοσιεύονταν επιπλέον ειδήσεις, κυρίως σχετικές με τη λειτουργία της Γερουσίας και τη δράση του προέδρου της, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. 

Να τονίσουμε ότι η «Πρωτοβουλία 1821-2021» συγκροτήθηκε το 2018, εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας 16 εκ των μεγαλυτέρων Ιδρυμάτων της χώρας, με κοινό όραμα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο ένα παράδειγμα ενότητας και συνεργασίας με αφορμή την σπουδαία επέτειο!

Στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος της Επανάστασης είναι αναγκαίο να αποτελέσει μία αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Τα 16 συνεργαζόμενα κοινωφελή, πολιτιστικά, επιστημονικά Ιδρύματα και η τράπεζα σε συνεργασία με παραπάνω από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνδιαμόρφωσαν επί δυόμισι και πλέον χρόνια ένα συνεκτικό πρόγραμμα με περισσότερες από 120 δράσεις, με έμφαση στην επιστήμη, την πολιτιστική κληρονομιά, τη μουσική και ευρύτερα τις τέχνες, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας.

Σύνδεσμος τεκμηρίου:  https://www.protovoulia21.gr/ekthema/aygoystos-2020/?fbclid=IwAR25L8Q5eAzy_KRqQZt1GybzKnqks1IfWzUKDSMEyj_eWSCVUCtS27p6Zcg

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»:

https://www.protovoulia21.gr/