Προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Θέρμο

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Πολύ κοντά στο Θέρμο, στη διαδρομή προς το χωριό Μέγα Δένδρο, έχει ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια, περίβλεπτη πετροπελεκητή εκκλησία, στη μνήμη του Πατρο Κοσμά του Αιτωλού, καθώς και τα κτήρια των κελιών που αποτελούν το σύνολο του μοναστηριακού συγκροτήματος.

Είναι χτισμένο πάνω σε λόφο που δεσπόζει στην περιοχή, βορειοανατολικά της λίμνης Τριχωνίδας και απέχει 32 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και 43 χιλιόμετρα από τη Καλύβια.

Από αυτόν τον τόπο, το Μέγα Δένδρο Θέρμου, όπου γεννήθηκε το 1714, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ισαπόστολος, ο «Άγιος των Σκλάβων», ξεκίνησε τη μοναχική, πολύμοχθη και αγωνιώδη, μαραθώνια πορεία του για την ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων σε μια εποχή από τις τραγικότερες για το γένος. Ο πατρο-Κοσμάς για τον απλό λαό, ο φλογερός διδαχός της εκκλησίας και του γένους, ο ιεραπόστολος και εθνεγέρτης, ο ιδρυτής πλήθους σχολείων στα μέρη όπου περιηγήθηκε, έθεσε γερά τα θεμέλια για την εθνεγερσία του 1821.

Η γενέτειρά του, το ιστορικό Θέρμο, τιμά με ιδιαίτερο τρόπο τον άγιό του και αισθάνεται περηφάνια γι’ αυτόν.

Σε λόφο, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση κατά τη διαδρομή από το Θέρμο προς το Μέγα Δένδρο, δεσπόζει ο νέος που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Πατρο-Κοσμά, ενώ δίπλα έχει ανεγερθεί μοναστήρι, όπου φυλάσσεται μέρος του ιερού λειψάνου του, το οποίο μεταφέρθηκε στις 2 Ιουνίου 2007 από τον τόπο που είναι θαμμένος, το Κολικόντασι της Αλβανίας, όπου μαρτύρησε το 1779. Σε μικρή απόσταση από το συγκρότημα αυτό βρίσκεται ο παλιός ναός που είχε χτιστεί αρχικά προς τιμή του Αγίου.

Στο Μέγα Δένδρο υπάρχουν τα θεμέλια του σπιτιού του Αγίου και στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί προσκύνημα, ενώ στην κεντρική πλατεία του Θέρμου δεσπόζει το άγαλμα του Αγίου.

Η μνήμη του Αγίου τιμάται στις 24 Αυγούστου, ημέρα της θανάτωσής του, η οποία έχει καθιερωθεί ως τοπική εορτή για τη γενέτειρά του, το Θέρμο. Την ημέρα αυτή, μάλιστα, γίνεται και λιτανεία στο Θέρμο και με τη φροντίδα των τοπικών αρχών και της εκκλησίας πραγματοποιούνται στο Θέρμο και στα χωριά του Δήμου Θέρμου πολυήμερες λαμπρές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Αγίου, στις οποίες συρρέει πλήθος επισκεπτών απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Όλα αυτά απηχούν τον προσήκοντα σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή του γενέθλιου τόπου του Αγίου σ’ αυτή τη μεγάλη μορφή που σφράγισε με τη δράση του την πορεία ενός ολόκληρου λαού. Ο ίδιος σεβασμός, εξάλλου, αποδίδεται με πολλούς τρόπους στον εν λόγω Άγιο από την Ορθοδοξία και από ολόκληρο το ελληνικό έθνος σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.  Για το Θέρμο, όμως, ο πατρο-Κοσμάς συνιστά κορυφαίο κεφάλαιο, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια από αυτά που συναπαρτίζουν την ταυτότητα της περιοχής.

Πηγή: dimos-thermou.gr (Κωστακόπουλος Σ. Νικόλαος)

Φωτογραφίες: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος